Pretraživanje

Ove ćemo godine ipak osjetiti blagdanski duh – krenule pripreme za „Božić u Labinu“

Ponedjeljak, 16. Studenog 2020. - 0:00

Bliži nam se blagdansko vrijeme, u popularno zvanom „najveselijem mjesecu u godini“, koji će – svi smo toga svjesni – biti bitno drugačiji od onih na koje smo navikli i koje smo proteklih godina doživjeli. Bez velikih fešti, proslava, koncerata regionalnih zvijezda, gužvi i masovnih okupljanja, cijelonoćnih druženja. Bez velikog broja gostiju, brojnih izleta i putovanja. Ipak, u onoj mjeri u kojoj dopuštaju važeće mjere – prosinac će se dogoditi, a Grad Labin i Turistička zajednica Grada Labina spremno kreću u organizaciju još jednoga „Božića u Labinu“. Ova manifestacija biti će bitno drugačija od nekoliko prethodnih, a i glavna od brojnih novosti promjena je glavne lokacije održavanja programa i postavljanja adventskih kućica te atraktivnih svjetlosnih dekoracija,.

Vjerujem da se mnogi od nas sjećaju koliko je uspješan i ugodan bio prošlogodišnji Badnjak, u romantičnoj, pitomoj atmosferi starogradskog trga. Upravo tamo, među prirodno pitoresknom scenografijom fasada i lampicama urešenih ogoljelih krošnji, Labinjani će mirno, dostojanstveno i u krugu obitelji i najbližih prijatelja na otvorenome i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, ipak moći osjetit toliko željenu i iščekivanu predblagdansku atmosferu. Godina prepuna raznih izazova na koje nitko nije mogao biti spreman natjerala nas je ali i naučila da budemo skromniji, da cijenimo malo i lokalno, te da se družimo s užim krugom najbliskijih osoba. Upravo takav će biti i Božić u Labinu – skromniji, tiši, ali s jednakom toplinom i pozitivnim duhom kakav ovaj obiteljski blagdan i zaslužuje.

Labinski starogradski trg biti će odjeven u blagdansko ruho, a kao i prošle godine biti će potpuno osvjetljen na njemu dominantni Torion, pod kojim će biti postavljene poznate adventske kućice sa šarolikom blagdanskom ponudom. Počevši od petka 18. prosinca, u dane vikenda, te za Badnjak i Božić, u večernjim nas satima očekuje glazbeni program, nastupi lokalnih ali svima poznatih i dragih glazbenika i „cover“ sastava. Placom će dominirati i osvjetljena 7-metarska božićna jelka, te za ovu prigodu podignuta snijegom zavijena borova šumica, sa atraktivnim svjetlosnim dekoracijama koje najviše vesele naše najmlađe. Ugostitelji čiji su objekti na trgu i njegovoj neposrednoj blizini moći će proširiti svoje terase te postaviti vanjske šankove, a kroz nedavno raspisani javni poziv za sufinanciranje nabavke vanjskih grijalica, moći će dodatno učiniti eksterijere svojih kafića ugodnima i za predstojeće nam prohladne dane. Bajkovita atmosfera u starom Labinu potrajat će sve do nedjelje 27. prosinca, a u tih će desetak dana trg biti oslobođen od parkinga, a njegova „gornja“ polovica – ona pod gradskom ložom i Torionom – i od prometa motornih vozila.

Ugostitelji u Podlabinu – u centru grada uz ulicu Zelenice i u parku pored autobusnog kolodvora, također će imati jednake uvjete za širenje svojih terasa, i to sve do posljednjeg dana godine, 31.12., a taj će dio grada također biti dodatno svjetlosno dekoriran, dok će se pored kolodvora postaviti još poneka adventska kućica, kako bi naši građani na tri već uobičajene lokacije i bez stvaranja nepotrebnih gužvi i riskiranja zdravlja i sigurnosti sebe i svojih sugrađana, mogli upiti barem dio blagdanske atmosfere, koja nam je svima u ova „nova normalna“ vremena, itekako potrebna i dobrodošla.