Pretraživanje

Otvoreno natjecanje Balkan Junior

Petak, 11. Svibnja 2018. - 0:00

Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Istarske županije i Grada Labina te u organizaciji Srednje škole Mate Blažine, u petak 11. svibnja, svečano je otvoren „Balkan junior" 6. međunarodno natjecanje elektrotehničkih/tehničkih škola. Čast da manifestaciju proglasi otvorenom, imao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić koji nije skrivao svoje oduševljenje.

„Vjerujem da će Labin u budućnosti biti centar elektro-industrije. Izuzetno me raduje da imamo u našem gradu ovakav skup mladih i kreativnih ljudi koji razmjenjuju znanje i iskustvo. Jugoistočna Europa često je osporavana oko tehničkih pitanja, ali iz nje je iznikao naš Nikola Tesla bez kojega ne bi bilo ničega što nas danas okružuje i baš zato sam ponosan što smo danas svi ovdje“ – naglasio je Glavičić

Pozdravnom riječi prisutnima se obratio i ravnatelj škole domaćina, prof. Čedomir Ružić koji je objasnio važnost samog natjecanja, čiji je naglasak ipak, kako on kaže na susretu i druženju te novim znanjima ovih mladih ljudi.

Mala sportska dvorana SC Franko Mileta idealna je za ovakav tip događaja, a danas se tamo okupilo mnoštvo mladih, budućih znanstvenika. Osim predstavnika škole domaćina  tu su i predstavnici iz Tehničke škole Valjevo (Srbija), Školskog centra Velenje (Republika Slovenija), JU Mješovite srednja škola Tešanj (Bosna i Hercegovina), Tehničke i industrijske srednje škole Istanbul (Turska), JU Srednje stručne škole Nikšić (Crna Gora), Colegiul Tehnic "Tomis" Constanta (Rumunjska) te Oemuc "Sv. Naum Ohridski" Ohrid (Republika Makedonija).

Učenici labinske srednje škole izveli su kulturno umjetnički dio programa, a teorijski dio natjecanja zakazan je za danas poslijepodne. Sastoji se od računskih i teorijskih zadataka iz područja automatike, programiranja, elektronike, električnih strojeva, električnih instalacija, fizike i strojarstva te se rješava on-line na računalima školskog informatičkog praktikuma.

Najatraktivniji dio natjecanja, onaj u praktičnom dijelu održan je nakon samog otvaranja manifestacije. Učenici su imali zadatak sklopiti i programirati robotska kolica tzv. „Balkan KARIĆ“  koji će prema zadanim uvjetima, odnosno poligonu, morati proći određenu stazu te zaobilaziti prepreke.

Skupna fotografija Balkan Junior 2018..JPG (227 KB) Balkan karić 1.JPG (208 KB)