Pretraživanje

Otvorenje dviju velikih izložbi: Gualtieria Mocennia u Galeriji Alvona i Alije Rešića u Gradskoj galeriji

Ponedjeljak, 30. Kolovoza 2021. - 0:00

Prošlog petka, Labin je u potpunosti opravdao svoj status „grada umjetnike i umjetnosti“. Otvaranje dviju izložbi,  slikara, kipara i grafičara Gualtiera Mocennia u Galeriji Alvona te slikara i kipara Alije Rašića u Gradskoj galeriji Labin privuklo je u uličice Starog grada veliki broj naših sugrađana  i gostiju, umjetnika i ljubitelja umjetnosti.

Izložbom Sedam slika za sedam desetljeća stvaranja na vrlo suptilan i studiozan način prezentiran je bogat opus i kozmopolitski umjetnički životni put eminentnog kipara, slikara i grafičara, Gualtiera Mocennia rođenog u Puli 1935.

Gradonačelnik Labina Valter Glavičić pozdravio je nazočne na otvorenju izložbe te je čestitao Mocenniu na svim njegovim umjetničkim postignućima, a ponajprije kao čovjeku koji je ostao vjeran svojim korijenima i bio potpora mlađim kolegama te zaželio mu još mnogo stvaralačkih godina. 

 Gualtiero Mocenni, ili kako ga najčešće mlađi kolege zovu – Il Grande Valter - od 1956.g. živi u Milanu, a punu afirmaciju postiže 1970.g. nakon prve samostalne izložbe u tom važnom umjetničkom središtu, s brojnim galerijama i likovnim kritičarima te pulsirajućim tržištem umjetnina.

Ovaj umjetnik koji utjelovljuje radost života, sa skulpturama postavljenim na svim meridijanima, skulpturom se zapravo počeo baviti gotovo slučajno - i zato jer od nekud mora početi! 1975. je za prijatelja u Milanu koji je tražio skulpturu za interijer napravio svoju prvu skulpturu.

Sve ostalo je postalo dio povijesti umjetnosti 20.stoljeća: njegove skulpture krase javne prostore širom svijeta, a do danas je izlagao na više od 300 samostalnih izložbi, među kojima su najvažnije one u Genovi i Milanu (1973), Bergamu i Zagrebu (1974), Parizu (1981), Spoletu (1983), Palazzolu sull’Oglio kraj Brescie (1992), Abilenu, Texas - SAD (2003), Rovinju (2005).

Sudjelovao je u više od 50 međunarodnih kiparskih simpozija u Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Španjolskoj, Ukrajini, Grčkoj, Srbiji, Sloveniji, Meksiku, Siriji, Dubaju, Italiji i Hrvatskoj.

Izložba se može razgledati do 6. rujna 2021.


image (002).png (352 KB)
U Gradskoj galeriji retrospektivnom izložbom predstavio se Alija Rešić  koja obuhvaća gotovo sve faza njegovog bogatog opusa kojeg je u najvećoj mjeri posvetio ženi. Za Aliju ona predstavlja pojam uzvišenosti , čistoće i savršenstva, te svoje brojne aktove modelira s naglašenim pijetetom ne zatomljujući njihov erotski naboj i estetske komponente koje do njega dovode. Premda autor akcentira putenost, ženu ne tretira kao prolazni objekt požude, već suptilno naglašuje njen karakter majčinstva i plodnosti, ali i snažnu osobnost čiji ratio pobjeđuje brojne turbulencije svakodnevnog života, napisao je u predgovoru kataloga likovni kritičar Mladen Lučić. 

Alija Rešić kipar je koji ne izlaže prečesto, ne sudjeluje aktivno u likovnim i kulturnim strukturama, ne zanjimaju ga tijekovi suvremenosti  niti ikakva trendovska pripadnost, već povučeno stvara u osami svog atelijera u Hrbokima, pitoresknom selu na Barbarštini. Dosljedan svojoj posebnoj, rasterećenoj, opuštenoj i pomalo romantičnoj poetici i izvjesnom anakronizmu čini svjestan odmak od stvarnosti te pušta da vrijeme protiče mimo njega. Svoj likovni izraz godinama njeguje isključivo kao sredstvo uživanja, a ne kao programski zadatak ili cehovsku obavezu, stoga je njegov umjetnički rad iskren i nesputan. Promocija vlastitog rada nije ga u stvari nikada odviše zanimala jer stvara samo kad to doista želi, a bavljenje umjetnošću za njega predstavlja ekvivalent neopterećenosti i relaksacije. Istovremeno je  homo ludens i homo faber, jer za njega prije svega vrijedi pravilo da je stvar vrijedna ako je s ljudskom rukom i radošću napravljena. U svom skulpturalnom izrazu polazi od otvorene narativnosti koju inventivnom gradnjom forme dovodi do višeslojnih interpretativnih očitavanja, koje nije jednostavno očitati pošto je bogatstvo i život oblika smisao stvaranja Alije Rešića, jer kako kaže;  umjetnost je dio života, a život je umjetnost'.

Izložba ostaje otvorena do 18. rujna.