Pretraživanje

Otvoren Sajam energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije

Petak, 26. Travnja 2013. - 13:07

Danas je u Labinu u prostorijama KUC Lamparne otvoren Sajam energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u organizaciji Agencije IRENA (Istarska Regionalna Energetska Agencija) d.o.o..

Sajam je okupio 22 izlagaca, od kojih je polovica s podrucja Istarske županije. Grad Labin kao potpisnik Povelje o energetskoj ucinkovitosti, prihvatio je standarde Europske unije, te je prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio punionicu za elektricne automobile, dok su zahvati u zgradarstvu te zamjena rasvjetnih tijela znacajno doprinijela smanjenju CO2 u atmosferi.  Medu pet gradova u Istri, potpisnika Europske povelje o energetskoj ucinkovitosti, je i Buzet. Tom je prigodom gradonacelnik Grada Buzeta Valter Flego istaknuo je kako vjeruje da ce Istra do 2020. godine postici plan Europe „20-20-20“, odnosno za 20% smanjiti potrošnju energije, 20% smanjiti emisije CO2, 20% udjela iz obnovljivih izvora energije u sveukupnoj energetskoj bilanci. Otvorenju Sajma nazocili su i Jasna Jaklin Majetic, predsjednica Županijske gospodarske, te Valerio Drandic, nacelnik Županijske uprave.

Sajam je organiziran u sklopu projekta SEA-R (Sustainable Energy in the Adriatic Regions: Knowledge to Invest), a provodi se uz financijsku pomoc EU, IPA Adriatic CBC Programme 2007-2013. Sajam je 85% financiran sredstvima iz Europske unije, dok 15% troškova snosi Istarska županija.