Pretraživanje

Otvaranje Art kolonije - izložbe mladih umjetnika "Boje"

Srijeda, 15. Srpnja 2015. - 7:49

Izložbom pod nazivom “Boje“ predstavljaju se studenti Umjetnicke akademije Sveucilišta u Splitu, odsjeka Likovne kulture i likovne umjetnosti. Lina Aljinovic, Dominik Dubokovic i Vana Mršic, publici izlažu radove u mediju slikarstva i grafike.

 

Otvorenje izložbe zakazano je 16. srpnja u 21:00 sat, dok izložbu možete pogledati svakim danom osim nedjelje od 10:00 do 14:00, te od 19:00 do 23:00 sata.

 

Izložba, kao i sama tema radova, nije tematski povezana, ali se u kompozicijama svakako može prepoznati duh jednog kolektiva. Njihov pristup polazi od boje koja na površinu iznosi osjecaje i istraživacka htijenja, a kreativnost i individualisticki pristup publici daju na išcitavanje njihove intencije. Za ovo troje umjetnika boje predstavljaju izuzetnu relevanciju, jer koloritom stvaraju osobne svjetove, nove dimenzije, geste, a pritom izgraduju vlastiti karakter.

 

Kroz medij grafike, Lina Aljinovic bojom docarava atmosferu, koja je prikazana tehnikom monotipije. Njezin kolorit je tmuran i zagasit, te time atmosfericnost poprima dozu melankolije kroz koju se ispreplicu cepelini. Oni svojom velicinom i lakocom prkose takvom raspoloženju te nam ih autorica sugerira kao metaforu svjetla. Cepelini koji lebde u atmosferi, okupani tamnim bojama personifikacije zla, naglašavaju slobodu i u trenucima kada nam je najteže. Cepelini, de facto, predstavljaju mentalni integritet.

 

U slikarskim radovima Dominika Dubokovica, koji portretira svoje prijatelje, pronalazimo snažan potez te kolorit koji nam svjedoci o odnosu autora i portretiranih. Na podsvjesnoj razini, kroz razigranost boja, prikazana je njihova interakcija proizašla iz ucestalog druženja. Njihov odnos je u potpunosti ogoljen te nam je sugerirana osobna interpretacija želimo li prodrijeti u srž tog odnosa. Autorov senzibilitet manifestiran je na kompozicijama koje progovaraju o istinskim odnosima onog bitnog, a to je sve potkrijepljeno bojom i intenzivnim ekspresivnim izrazom.

 

Vana Mršic u svojim portretima, takoder, polazi od kolorita i ekspresivnog izraza, kojeg još više intenzivira i naglašava. Njezin sugestivni potez implicira prvobitnu namjeru koju želi ostavit na promatraca. Problematika kojom se autorica bavi proizlazi iz potrebe da ogoli sve karakteristike koje covjek posjeduje te da kroz antropomorfnost prikaže ono najbolje, kao i karakterno najgore. Njezina gesta prodire u najdublje ljudske osobine te ih u obliku obojenih ploha transparentno manifestira na papir.

 

Art kolonije odvijaju se u sklopu Labin Art Republike, manifestacije koja trinaestu godinu za redom donosi pregršt kulturnih dogadanja u srce labinskog starog grada.

 

Provedba Art kolonija sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture.