Pretraživanje

Okrugli stol o projektu Centar za pomoc starijim osobama

Ponedjeljak, 28. Siječnja 2013. - 15:31

U prostorijama Grada Labina u petak 25. sijecnja održan je okrugli stol o projektu  „Centar za pomoc starijim osobama“, kojem su osim predstavnika Grada Labina, clanova Gradanskog odbora i clanova Patronažne službe Labin, prisustvovali procelnik Odjela za socijalna pitanja opcine Manzano Alessio Lorenzo  i predsjednik Paritetne komisije Manzana Adriano Leoni.


Naime, Gradu Labinu krajem prosinca 2012. godine odobrena su sredstva Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za projekt „Centar za pomoc starijim osobama“ - Izvaninstitucionalna skrb za starije osobe (iznad 65 godina) na lokalnoj razini u cilju poboljšanja kvalitete njihovog života i pomoci u obavljanju svakodnevnih poslova“ prijavljen na poziv pod nazivom "Zajedno za bolje". Radi se o projektu izvaninstitucionalne skrbi za gradane trece životne dobi kojom se pruža pomoc pri nabavci lijekova i odlaska do/od lijecnika, zdravstvena pomoc – njega i obilazak njegovateljica, organiziranje i dostava toplih obroka u kucu, organiziranje pomoci u obavljanju kucanskih poslova - vršenje odredenih (manjih) popravaka po kuci, prijevoz do gradskog groblja i centra grada, pomoc u nabavci osnovnih životnih potrepština i medicinskih pomagala te ostale kulturne i zabavno sportske aktivnosti kao što su olimpijada za osobe trece životne dobi, pjesnicke veceri, turniri u kartanju i šahu i ostale aktivnosti natjecateljskog duha.

Sadržaj projekta usmjeren je na poticanje aktivnog življenja korisnika i podizanje kvalitete skrbi navedene skupine kao i nivoa socijalizacije starijih osoba. Centar koji ce pružanjem servisnih i drugih usluga omoguciti korisnicima dulji i kvalitetniji boravak u vlastitom domu, daje i osobi mogucnost izbora o nacinu i sredini življenja. Ujedno bi se organiziranjem volonterskog rada u Centru poticala medugeneracijska solidarnost u zajednici.

Na okruglom stolu predstavljeni su primjeri dobre prakse i iskustva opcine Manzano u provodenju aktivnosti i pružanju skrbi za starije osobe. Socijalna politika u Manzanu razvijena je na nacin da su usluge najvecim dijelom predvidene za osobe slabijeg imovinskog stanja, a u radu je angažiran i odredeni broj volontera.  Krajem travnja 2013. godine planirana je posjeta Koordinacionog tima iz Labina Gradu Manzanu kako bi se upoznali s nacinom funkcioniranja pomoci gradanima trece životne dobi na njihovom podrucju.