Pretraživanje

Održani Dani krizantema u rasadniku Dives

Srijeda, 28. Listopada 2015. - 7:22

U organizaciji Rasadnika Dives, a u suradnji sa LAG-om Istocna Istra dana 23 i 24. listopada 2015. godine održana je manifestacija Dani krizantema. Manifestacija je zapocela posjetom djece iz djecjeg vrtica Pjerina Verbanac. Djeca su uz pomoc djelatnika Rasadnika Dives  zasadili sadnicu mente, koju su ponijeli kuci kako bi se nastavili brinuti o njoj. Zatim je zamjenica gradonacelnika Grada Labina Eni Modrušan službeno otvorila manifestaciju.

Po idealnim vremenskim uvjetima  predstavljeno je više od 50 sorti krizantema loncanica. Krizanteme su poslužile i za izradu prekrasnih skulptura od cvijeca. Održana su tri zanimljiva predavanja na temu uzgoj krizantema loncanica, gnojidba i ishrana bilja i osnova uredenja krajobraza. Manifestaciju su posjetili i ucenici srednje poljoprivredne škole iz Poreca, te studenti poljoprivrednog fakulteta Porec.

Manifestaciju su obogatili clanovi LAG-a „Istocna Istra“ (OPG Škopac, OPG Faraguna Klaudio, OPG Peteani, obrt Maruškic, OPG Licul) sa svojim lokalnim proizvodima kao što su med, vino, lavanda, cajevi, zacinsko bilje, te vocni sirupi i povrtne preradevine. Kao izlagac sudjelovao je i OPG Trivanic-Verbanac sa proizvodima od aronije. Naposljetku, studentica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Ana Zulijani i volonterke udruge Alfa Albona iz Finske i Slovacke izradile su likovne radove sa motivom krizantema.