Pretraživanje

Održana osnivacka skupština Udruge Lokalna akcijska grupa „Istocna Istra“

Petak, 21. Prosinca 2012. - 13:52

U srijedu, 19. prosinca 2012. godine osnovana je Lokalna akcijska grupa (LAG) „Istocna Istra“, sa sjedištem u Labinu. LAG je osnovan za podrucje koje objedinjuje pet jedinica lokalnih samouprava koje cine: Grad Labin, te Opcine Kršan, Pican, Raša i Sv. Nedelja. LAG „Istocna Istra“ na svojem podrucju ima ukupno 20.596 stanovnika i površinu od 389,85 km2. Gustoca naseljenosti ovog LAG-a je 52,83 stanovnika po kilometru kvadratnom.

Na osnivackoj i izbornoj Skupštini bilo je nazocno više od 40 clanova te je izabran Upravni odbor od 11 clanova u sljedecem sastavu: Tulio Demetlika– predsjednik, Rosana Celic – dopredsjednica, Dolores Jenkel, Sanja Dobric, Miljenko Vretenar, Suzi Blaškovic, Tamara Stojšic, Gordana Bažon, Željka Toncic, Julija Škoro i Eda Zahtila – clanovi.

Kako bi se osigurala dobnu raznolikost i ravnopravnost spolova s najmanjim udjelom žena od 30%, medu clanovima UO ukupno je devet žena od kojih su cetiri mlade od 29 godina. U nadzorni odbor imenovano je pet clanova: Dolores Soric, Vlado Peršic, Liljana Mekiš, Goran Bacac i Vedran Miletic, po jedan predstavnik svake jedinice lokalne samouprave za cije je podrucje LAG osnovan.  

Za Predsjednika LAG-a imenovan je Tulio Demetlika, gradonacelnik Grada Labina, te Rosana Celic za Dopredsjednicu.

 
Prve slijedece aktivnosti biti ce registracija udruge u Registar udruga RH i izbor izradivaca Lokalne strategije razvoja LAG-a „Istocna Istra“. Time ce se ispuniti svi preduvjeti za javljanje na natjecaj IPARD agencije za „Mjeru 202“ koja ce omoguciti registriranje LAG-ova u Republici Hrvatskoj. To je iznimno važno jer ce se samo registrirani LAG-ovi financirati od strane Ministarstva poljoprivrede, a po ulasku u Europsku uniju, i iz EU fonda LEADER.

Foto: Tanja Škopac.