Pretraživanje

Održana konferencija za medije gradonacelnika Tulia Demetlike

Utorak, 12. Ožujka 2013. - 11:59

U prostorijama Grada Labina danas su gradonacelnik Tulio Demetlika i njegov zamjenik Zoran Rajkovic novinarima predstavili najnovije odluke Gradonacelnika i aktualnosti u radu gradske uprave. Kako je najavio gradonacelnik Tulio Demetlika, ocekuje se da ce sredinom travnja ponovno krenuti radovi na uredenju parkirališta za autobuse i osobne automobile kod Gradskog groblja. Naime, za 27. ožujka 2013. godine najavljeno je otvaranje ponuda prispjelih u postupku javne nabave  za nastavak radova za koje je u gradskom proracunu u ovoj godini izdvojeno 1,350 milijuna kuna. Slijedom toga Gradonacelnik ce donijeti Odluku o imenovanju ovlaštenih predstavnika narucitelja u postupku javne nabave.

Do sada je u uredenje kružnog toka i parkirališta uloženo 5,6 milijuna kuna od cega 2,3 milijuna kuna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Uredenjem dodatnih parkirnih mjesta za osobne automobile a posebice za autobuse znatnije se povecava kvaliteta posjete gostiju starogradskoj jezgri.

Gradonacelnik Tulio Demetlika najavio je i skorašnju pomoc koja ce uslijediti labinskim umirovljenicima, osobama slabijeg imovnog stanja te domacicama starijim od 60 godina povodom Uskršnjih blagdana. Naime, umirovljenici sa prebivalištem na podrucju Grada Labina cija visina mirovina iznosi do 2.500,00 kuna ostvariti ce pravo na jednokratnu novcanu pomoc u iznosu od 200,00 kuna, a domacice starije od 60 godina poklon bon u vrijednosti od 200,00 kuna za nabavku prehrambenih artikala isto kao i korisnici Socijalnog programa Grada Labina.

Ocekuje se da ce pravo na ovu pomoc ostvariti oko 1200 labinskih umirovljenika, 250 korisnika socijalnog programa i 180 domacica. Novac i poklon bonovi izdavati ce se od 25. do 29. ožujka u zgradi Grada Labina. Na ime pomoci za Uskrs i Božic, te za ostale naknade za osobito ugrožene osobe u Proracunu Grada Labina u 2013, godini izdvojeno je 934 tisuce kuna što je za 300 tisuca kuna više nego lani.

Najpovoljniji ponudac za opremu buduce Gradske knjižnice je tvrtka Internova d.o.o. iz Rogovici koja je u postupku javne nabave ponudila cijenu od 1.096.253,00 kuna bez PDV -a.  U financiranju opreme Gradske knjižnice sa 800 tisuca kuna sudjeluje Ministarstvo kulture. Rok za izvodenje radova je 90 dana od potpisivanja Ugovora. Postupak odabira odužio se zbog žalbe jednog od ponuditelja, nakon cega je uslijedila provjera Državnog povjerenstva koje je potvrdilo ispravnost provedenog postupka.

U tijeku su izrade dva kljucna gradska dokumenta: Strategije održivog razvoja turizma Grada Labina i Kulturne strategije Grada Labina o cemu je izvijestio Zoran Rajkovic, zamjenik gradonacelnika. Izradivac Strategije održivog razvoja turizma Grada Labina je Sveucilište u Puli a nositeljica je naša sugradanka dr. Tea Golja. Na strategiji rade cetiri tima u strukturiranim tematskim radionicama. Kulturna strategija Grada Labina je u svom finalnom djelu, te se uskoro ocekuje Nacrt Strategija koja ce prije usvajanja na Gradskom vijecu Grada Labina biti izložena javnoj raspravi.

Na konferenciji za medije dana je i informacija o programu edukacije za obrtnike i poduzetnike za javljanje na natjecaj poticajnih mjera Ministarstva poduzetništva „Poduzetnicki impuls 2013“. Najavljeno je da ce naredna radionica održati se u utorak, 19. ožujka 2013. godine na kojoj ce se posebna pozornost posvetiti nacinu pisanja prijava.