Pretraživanje

Održana 19. sjednica Gradskog vijeca mladih Grada Labina

Petak, 27. Prosinca 2013. - 10:51

U srijedu 18. prosinca 2013. godine u prostorijama Velike vijecnice Grada Labina održana je 19. tematska sjednica Gradskog vijeca mladih Grada Labina. Tema sjednice bila je „PRAVILNA PREHRANA“, a održane su i prezentacije osnovnih škola Matije Vlacica i „Ivo Lola Ribar“ Labin te Srednje škole Mate Blažine Labin.

U okviru aktualnog sata mladi vijecnici su postavljali vijecnicka pitanja. Kroz power point prezentacije iznijeli su prijedloge  da se u škole uvede što više zdravih kuhanih obroka i orašastih  plodova zbog svojih kvalitetnih sastojaka. Smatraju potrebnim organizirati radionice i predavanja za ucenike ali i roditelje o važnosti pravilne prehrane, te osmisliti  letke o nezdravom i štetnom utjecaju nezdrave hrane na organizam.

Vijecnici Gradskog vijeca mladih proveli su i anketu medu  ucenicima svojih škola, a vijecnici  Srednje škole proveli su anketu i medu našim sugradanima o pravilnoj prehrani, te analizom dobili slijedece rezultate:

- Važno je usvajanje prehrambenih navika u najranijoj dobi , uz napomenu da su prehrambene navike roditelja uzor djeci.

- Treba jesti raznovrsno i umjereno, piti puno vode, jesti do pet porcija voca i povrca  dnevno i ograniciti konzumiranje gaziranih pica i brze hrane.

- Važna je redovita tjelesna aktivnost i bavljenje sportom

- Jelovnici u skladu s pravilnom prehranom trebaju biti uvedeni u sve odgojno – obrazovne ustanove (jaslice, vrtice i škole).

Zakljuceno je  da se na web stranicama projekta Labin – zdravi grad postavi link - Zdravi kutak za mlade gdje bi se  objavljivali prijedlozi kako se što pravilnije hraniti i drugi sadržaji korisni za zdravlje, a samim tim mladi vijecnici odrediti ce TIM koji ce uredivati Zdravi kutak. U raspravu se ukljucila i dr. Olga Dabovic Rac, spec. epidemiolog  iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske Županije iz Pule  kao clanica Tima za promociju pravilne prehrane. Izmedu navedenog, vijecnici Gradskog vijeca mladih donijeli su Rješenje o izboru Dina Negovanovic za potpredsjednika Gradskog vijeca mladih Grada Labina.

Sjednici su prisustvovali Eni Modrušan, zamjenica gradonacelnika, Anamarija Lukšic, procelnica Upravnog odjela za prostorno uredenje, zaštitu okoliša i gradnju, Donald Blaškovic, procelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, Bruno Hrvatin, procelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Loreta Blaškovic, procelnica Upravnog odjela za samoupravu i opce poslove, Igor Dundara i Boris Šumberac, clanovi Savjeta mladih Grada Labina, voditeljice Gradskog vijeca mladih osnovnih škola i Srednje škole, predstavnice Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Olga Dabovic Rac –spec. epidemiolog i Suncica Matanic Stojanovic, dipl. sanit. Inž. te dr. Loreta Nacinovic Magaš, lijecnica školske medicine.


Prilozi