Pretraživanje

Održan sastanak s voditeljem labinske Ispostave Doma zdravlja: Grad Labin sufinancirat će troškove prijevoza sugrađanki na mamografski pregled

Petak, 04. Veljače 2022. - 0:00

Kao što je i najavljeno, održan je hitan sastanak s voditeljem labinske Ispostave Doma zdravlja, doktorom Rimcem, a sve zbog priča o mogućim ukidanjima ponekih specijalističkih pregleda u Labinu. Jučerašnjem su sastanku prisustvovali labinski gradonačelnik Valter Glavičić te njegova zamjenica, Federika Mohorović Čekada.

Čelni je čovjek Ispostave „Dr. Lino Peršić“ Labin obrazložio da je mamografija, kao jedan od segmenata radiološke dijagnostike, obuhvaćena promjenama digitalizacije i umrežavanja, pogotovo zato jer se u svim ispostavama IDZ-a, pa tako i u Ispostavi Labin, do sada mamografija radila na starim analognim uređajima sa film-folija sustavima što je zastarjela i za današnje uvjete vrlo neprecizna tehnologija, a zbog čega se krajem prošle godine pristupilo nabavci mamografa s potpuno digitalnim detektorom i tehnikom tomosinteze (3D mamografija) koji omogućuje 40 do 45% višu dijagnostičku točnost u odnosu na postojeće analogne uređaje, a koji je instaliran u Pazinu. Kako bi se povećao odaziv žena na preventivne preglede dojki, a uzimajući u obzir smanjenu mobilnost dijela naših sugrađanki, odlučeno je i da se krene u nabavku mobilnog mamografa iste kvalitete do kraja tekuće godine, koji bi jednom tjedno bio situiran u svakoj od Ispostava pa tako i u Labinu.

„Razdoblje između nabave novog stacionarnog mamografa u Pazinu i novog mobilnog mamografa planirali smo u Labinu premostiti tako da se dio mamografija za slabije mobilne žene još ovu godinu obavi na starom analognom uređaju, ali je ta opcija otpala kada je prilikom redovite godišnje kontrole od ovlaštenog stručnog tehničkog servisa u listopadu 2021. godine utvrđeno da naš stari mamograf ne udovoljava tehničkim uvjetima propisanim zakonom, a njegov popravak nije isplativ obzirom na zastarjelost tehnologije“ zaključuje Rimac.

Nakon svih dobivenih informacija, gradonačelnik Labina Valter Glavičić sumirao je da će Grad Labin sudjelovati u sufinanciranju novog mobilnog mamografskog aparata, a do njegovog stavljanja u potpunu funkciju pomoći će i sugrađankama: „Kako bismo izašli u susret i omogućili da se čim više naših sugrađanki odazovu preventivnim pregledima, Grad Labin će sufinancirati troškove prijevoza Labinjanki do Pazina ili Pule, čime će se nastaviti provedba preventivnih zdravstvenih programa namijenjenih očuvanju zdravlja građana“ rekao je Glavičić.

Naposljetku, Rimac je ujedno opovrgnuo navode javnosti da se ukidaju i neki drugi specijalistički pregledi u Labinu. Odjel radiološke i ultrazvučne dijagnostike u Labinu se ne ukida, već se, naprotiv, ulaganjem u opremu, edukaciju zaposlenika i reorganizaciju rada podiže kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga. Prošle su godine dva zastarjela rendgenska uređaja zamijenjena najmodernijim digitalnim uređajem za rendgensko snimanje čime je, uz smanjenje doze zračenja i bolju rezoluciju dobivenih slika, povećana preciznost pri njihovom očitavanju, a time i kvaliteta dijagnostičkog procesa.

„Tijekom 2021. godine provedena je digitalizacija i umrežavanje kompletne radiološke djelatnosti svih Ispostava na nivou Istarskih domova zdravlja čime je omogućen stvarni kontinuitet u pružanju usluga radiološke dijagnostike za sve naše pacijente. Svaka rendgenska snimka koja se napravi u Labinu može se očitati u bilo kojoj Ispostavi IDZ-a, a po potrebi i bilo gdje u Hrvatskoj bez obzira na trenutnu dostupnost radiologa na samom mjestu snimanja. Navedena promjena omogućava optimalnije korištenje postojećeg medicinskog kadra u radiološkoj dijagnostici što je nužnost, jer je problem manjka visokoobrazovanih zdravstvenih djelatnika naša stvarnost koja se u budućnosti može samo pogoršavati“ izjavljuje Rimac zaključujući da i medicinsko-biokemijski laboratorij u Labinu nastavlja s radom kao i do sada te nisu planirane nikakve promjene u njegovom poslovanju vezano uz rad s pacijentima.