Pretraživanje

Održan prvi susret u sklopu projekta MINHER

Četvrtak, 25. Srpnja 2013. - 11:30

Grad Labin u veljaci 2013. godine prijavio se na natjecaj Europske unije program Europa za gradane, Mjera 1.2. Mreža bratimljenih gradova s projektom „Rudarsko nasljede: generator gospodarskog i turistickog razvoja“. Projekt je odobren i prvi susret partnera održan je u gradu Rybniku (Poljska) od 17. do 21. srpnja 2013.

Tim povodom danas je u prostorijama Grada Labina održana konferencija za medije zamjenice gradonacelnika Eni Modrušan i sudionika u projektu. Susretu u Poljskoj je prisustvovalo svih 7 partnera ukljucenih u projekt:  Rybnik (Poljska), Carbonia (Italija), Banovici (Bosna i Hercegovina), Idrija (Slovenija), Velenje (Slovenija) i Raša (Hrvatska) te Grad Labin u funkciji nositelja projekta.

Prvog dana susreta u vijecnici Grada Rybnika održan je sastanak partnera u projektu na kojem je svaki partner prezentacijom predstavio svoj grad i ulogu u projektu. Susretu su prisustvovali veleposlanik Republike Hrvatske u Poljskoj, gosp. Ivan Del Vechio, predsjednik  industrijske i gospodarske komore okruga Rybnik, gosp. Andrzej Zylak, zamjenica gradonacelnika Rybnika, gda. Ewa Ryszka i drugi uvaženi gosti. Ispred nositelja projekta prisutnima su se obratili zamjenica gradonacelnika Grada Labina, gda. Eni Modrušan te tajnik HGK Županijske komore Pula, gdin. Damir Sirotic buduci da HGK ŽK Pula dugi niz godina suraduje s industrijskom i gospodarskom komorom okruga Rybnik. Paralelno sa prezentacijom partnera, u gradskoj upravi Grada Rybnika, održana je radionica za mlade koju su vodili predstavnici Udruge za mlade Alfa Albona, Alen Halilovic i volonterka europskog volonterskog centra iz Poljske koja je trenutno na medunarodnoj razmjeni u Labinu, Dagmara Jablonska.

Drugi dan susreta protekao je u obilasku/razgledu povijesnog rudnika  „IGNACY” U RYBNIKU i obilaskom radio stanice Gliwice kao dijelova Šlezijske industrijske rute. Najzanimljiviji dio obilaska bio je svakako obilazak rudnika GUIDO na dvije razine (170 m koja je prilagodena osobama s posebnim potrebama i 320m) koji slovi za jedan od najpoznatijih svjetskih turistickih i kulturnih atrakcija obnovljenih rudnika i u kojem se sredstvima iz EU fondova uloženim u infrastrukturu valorizirala industrijska tradicija. Predstavnici Centra za inkluziju i podršku u zajednici u sklopu posjete uspostavili su kontakt sa udrugom za osobe s intelektualnim poteškocama i ustanovom za skrb o osoba s invaliditetom u Rybniku.

Treci dan boravka protekao je u obilasku rudnika soli „Wieliczka“ nedaleko Krakowa. Rudnik od devet katova doseže dubinu od 327 metara i dug je preko 300 km. Obideno je cca 3 km najznamenitijih dijelova rudnika koje godišnje posjeti oko 2 milijuna posjetitelja.

Konferenciji za medije prisustvovali su predstavnik Narodnog muzeja Labin Vedran Kos, predstavnici udruge Kova je nasa Serdo Baskijera i Josip Štemberga, predstavnik udruge Istarski ugljenokopi Raša Mladen Bajramovic, predsjednik Centra za inkluziju i podršku u zajednici Marko Perkov, Tullio Vorano te gradski vijecnici i predstavnici Grada Labina.