Pretraživanje

Održan prijem u sklopu projekta „Rudnici kulture“

Utorak, 17. Lipnja 2014. - 13:49

 „Rudnici kulture“ projekt je multilateralne, interdisciplinarne kulturne suradnje kojeg je inicirala i ciji je nositelj udruga Labin Art Express XXI (HR), sa partnerima s podrucja bivše države: udruge Manifest, Prijedor (BiH), Terra Nostra, Mojkovac (Crna Gora) i Polygon, Zagreb (RH), zaklada Balkankult intereg, Krušedol (Srbija), Javna ustanova „Center za idrijsko dedišcino“, Idrija (Slovenija) te Javno poduzece „Turizam Banovici“, Banovici (BiH). Rudnici kulture” projekt je kojeg sa 50% sredstava sufinancira European Cultural Foundation (ECF). Projekt “Rudnici kulture“ bavi se ocuvanjem i revalorizacijom industrijske baštine brojnih bivših rudnika u novonastalim državama na podrucju bivše Jugoslavije te pretvaranjem bivših rudnika u samo-održive javno-kulturne komplekse. 

Danas je tim povodom održan zajednicki prijem Gradonacelnika Grada Labina Tulia Demetlike i nacelnice Opcine Raša Glorije Paliska Bolterstein za partnere u projektu iz zaklade Balkankult intereg, Krušedol (Srbija) te predstavnike opcine Boljevac i opcine Raška, direktore i djelatnike rudnika „Rembas“, „Soko“, „Bogovina“, „Štavalj“, „Jasenovac“, „Vrška Cuka“, Aleksinacki rudnik, „Lubnica“ i „Ibarski rudnici“ iz Srbije.

Dean Zahtila, predsjednik udruge Labin Art Express osvrnuo se na osnovni cilj projekta a to je dokumentiranje rudarske baštine u regijama ukljucenim u projekt te valorizacija iste i iskorištavanje postojeceg potencijala rudarskog nasljeda. Iz projekta ce proizaci publikacija, svojevrsna monografija projekta, dokumentarni film „Rudnici kulture“ te web portal koji je vec aktivan na poveznici www.rudnicikulture.com. Završna izložba u sklopu projekta o rudarenju održat ce se u Labinu tokom listopada ove godine.

Glorija Paliska Bolterstein pozdravila je projekt i suradnju koja je od iznimne važnosti za Opcinu Raša buduci da je rudarstvo kao najvažnija gospodarska grana zapocelo upravo u Raši. „Danas nam je cilj stvoriti prepoznatljiv kulturno turisticki sadržaj na rudarskom nasljedu, a ovo je prvi horizont za daljnju suradnju naših gradova i opcina“, rekla je nacelnica Opcine Raša.

Tulio Demetlika, osvrnuo se na projekte koje provodi Grad Labin, a koji su slicni projektu „Rudnici kulture“, projekt MINHER i projekt ATRIUM. Projekt MINHER je odobren u iznosu od 142.000 EUR od strane Europske komisije, a zamišljen je kao mreža gradova sa zajednickom poveznicom - rudarskim nasljedem. Partneri u projektu su gradovi i opcine Labin (CRO) – nositelj projekta, Rybnik (PL), Carbonia (IT), Banovici (BIH), Idrija (SLO), Velenje (SLO) i Raša (CRO). Projekt se provodi od srpnja 2013. godine do rujna 2014. godine na nacin da ce se periodicno održavati aktivnosti kod svih partnera u projektu. Projekt ATRIUM, ciji je glavni cilj promicanje europskih oblika kulturnog turizma na arhitekturama totalitarnih režima 20. stoljeca, završen je, a aktivnosti se nastavljaju kroz Europsku neprofitnu udrugu ATRIUM.  Udruga broji 13 clanova, a osnivaci su Forli, Forlimpopoli, Predappio, Bertinoro, Cesenatico, Castrocaro Terme (Italija), Labin (Hrvatska), Doboj (Bosna), Iasi (Rumunjska) i Dimitrovgrad (Bugarska). Pocetkom travnja Europska komisija dala je službeni certifikat kulturnoj ruti ATRIUM, 27 ruti u Europi.