Pretraživanje

Održan prijem povodom Medunarodnog dana djeteta

Srijeda, 20. Studenog 2013. - 12:18

Medunarodni dan djeteta obilježava se 20. studenog u cijelom svijetu kao spomen kada je 1959. godine Generalna Skupština UN-a usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, te Dan kada je – trideset godina poslije – 20. studenog 1989., usvojila i Konvenciju o pravima djeteta. To je dokument koji predstavlja temelj za bolji život djece i najšire prihvaceni akt o ljudskim pravima na svijetu.

Gradonacelnik Grada Labina Tulio Demetlika tim je povodom danas primio clanove Gradskog vijeca mladih iz osnovnih škola Matije Vlacica i "Ivo Lola Ribar“ te Srednje škole Mate Blažine, predstavnike Vijeca ucenika osnovnih škola te djecu polaznike Centra „Lice Faraguna“.

Na današnji dan prije godinu dana Labin je dobio status, pocasni naziv „Labin-grad prijatelj djece“  što je najviše javno društveno priznanje svima koji su u Gradu zaslužni za ostvarivanje prava i potreba djece priznatih u Konvenciji UN o pravima djeteta, za postignutu uzornu skrb u svim podrucjima života djece, za osmišljeno ostvarivanje aktivnosti djece i za djecu, te za ucinke koji unapreduju i uljepšavaju život djece.

Grad Labin kontinuirano radi na stvaranju uvjeta za lakše i bezbrižnije odrastanje djece u našoj sredini. Gradonacelnik je podsjetio kako se našim najmladim sugradanima sufinancira boravak u vrticima i produženi boravak u osnovnim školama. U djecji vrtic Pjerina Verbanac trenutno je upisano 475-ero djece, a upravo je u tijeku investicija kojom se postojece jaslice nadograduju dodatnim dvjema odjeljenjima za 28-ero djece, a cija je vrijednost 2,5 milijuna kuna. U sedam grupa produženog boravka ukljuceno je više od 150 djece iz dviju labinskih osnovnih škola. U složenim uvjetima razvoja i odrastanja djece kroz gradski Projekt Labin–zdravi grad razvija se cijeli niz aktivnosti i sadržaja gdje djeca i mladi mogu kvalitetno i kreativno provesti dio svoga slobodnog vremena kako bi izbjegli njihov boravak na ulici a oni bili manje podložni onome što ulica danas nudi.

Veliki broj djece i mladih ukljuceno je u sportske aktivnosti kroz 33 sportska kluba koji djeluju u gradu. S osobitim ponosom isticemo rad Gradskog vijeca mladih kroz koje mladi uce socijalne vještine, vještine komunikacije i kulturu dijaloga, a imaju i mogucnost  odlucivanja i izravne komunikacije s gradskom upravom u partnerskom odnosu. Posebno najdraža investicija koja se višestruko vraca  je ulaganje u školstvo. Ponosimo se našim vrijednim ucenicima, studentima i mladim znanstvenicima. Grad Labin u sustavu stipendiranja ima 25 ucenika i 155 studenata.

Gradonacelnik je napomenuo kako se upravo danas održava Svecana dodjela Nagrade za promicanje prava djeteta u Ministarstvu socijalne politike i mladih u Zagrebu, a koju donosi Odbor za nagradu za promicanje prava djeteta cija je clanica i zamjenica gradonacelnika Eni Modrušan te iz tog razloga nije mogla prisustvovati prijemu.

Ucesnici prijema postavljali su pitanja gradonacelniku zanimajuci se pritom za razvoj labinskog sporta pa su tako otvorili pitanje obnove unutrašnjosti sportske dvorane SŠ Mate Blažine, pomocnog nogometnog igrališta na Vinežu, natkrivanja bocališta u Labinu, što je gradonacelnik potvrdio kao prioritete u narednom razdoblju. Ucenike su pozdravili i cestitali ima njihov dan ravnatelji osnovnih škola „Ivo Lola Ribar“ i Matije Vlacica te ravnateljica Centra „Lice Faraguna“ i voditeljice Gradskog vijeca mladih i vijeca ucenika.

 „Upravo je  briga o djeci i mladima visoko na listi prioriteta ove gradske uprave te kontinuirano radimo na ostvarivanju prava i zadovoljavanju potreba djece i mladih.  Cestitam vam vaš dan!“, zakljucno je rekao gradonacelnik.