Pretraživanje

Održan 4. susret partnera u projektu MINHER „Rudarsko nasljede: generator gospodarskog i turistickog razvoja“ u Velenju I Idriji (Slovenija)

Ponedjeljak, 23. Lipnja 2014. - 14:22

Od 19. do 22. lipnja 2014. godine održan je 4. susret partnera u projektu MINHER „Rudarsko nasljede: generator gospodarskog i turistickog razvoja“ u Velenju i Idriji (Slovenija).

Susret je zapoceo u Velenju 19. lipnja razgledom centra grada, dok je u popodnevnim satima organiziran razgled Muzeja rudarstva Slovenija (Muzej premogovništva Slovenije) uz otvorenje izložbe labinskih umjetnika „Od rudarskog okna do umjetnosti“. Podsjetimo, radi se o umjetnickim slikama koje su nastale kao proizvod projekta „Labinski uzlet likovnosti“ od 2012. godine. Izložba je postavljena u „crnoj“ svlacionici Muzeja, te ostaje otvorena do 5. rujna 2014. godine.  Osim izložbe umjetnickih slika, u muzeju su postavljeni i komadi ugljena iz rudnika svih partnera u projektu.

U vecernjim satima u Soncnom parku u centru grada Velenja nastupali su Gradski orkestar Labin pod vodstvom dirigenta Franka Ružica i Veteranski orkestar iz Velenja. Drugog dana boravka u Velenju, domacini su predstavili svoju opcinu, novu financijsku perspektivu Europskih fondova, kao i projekte važne za rast i  razvoj opcine. Usporedno s održavanjem prezentacija, mladi u projektu obišli su projekte za mlade – Kucu bendova, Mladinski centar i Multimedijski centar.

U popodnevnim satima delegacije partnera u projektu nastavile su putovanje prema Idriji gdje je na prigodnoj svecanosti  u „dvorcu“ Gewerkenegg potpisan Sporazum o bratimljenju izmedu Grada Labina i Opcine Idrije, cime je zapravo obnovljeno bratimljenje uspostavljeno krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeca. Dvorac Gewerkenegg izgraden je 1527. godine kao upravna zgrada rudnika i skladište za živu. Tijekom obnove otkriveno je dvorište s arkadama i slikovita ukrasna arhitektura. Danas je zgrada muzeja Idrije (osobito zanimljiv po svojoj zbirci rudarstva i cipke) i glazbenoj školi.

U vecernjim satima, uz kulturno-umjetnicki program, upriliceno je svecano otvorenje 33. Festivala Idrijske cipke.  Drugog dana u Idriji delegacije su posjetile „Antonijev rov“ – ulaz u rudnik žive, nekad najbogatiji rudnik žive na svijetu. Kako su upravo u Idriji europljani ponovno otkrili živu 1490. godine, te su sacuvani dijelovi nekada najveceg kompleksa za vadenje žive na svijetu.  Idrija je 2012. godine upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi pod nazivom "Baština žive". Nakon obilaska rudnika, predstavljen je projekt obnove zgrade „Kajzer“ – zgrada bivšeg rudnika žive.

Sljedeci susret partnera u projektu održati ce se u Labinu i Raši krajem rujna ove godine.    

Projektom MINHER želi se oživotvoriti jedinstveni koncept gospodarsko-turisticko-kulturnog proizvoda cija je svrha promocija kulturno turistickih znamenitosti, te pokretanje novih gospodarskih djelatnosti na lokacijama koje su izvornom namjenom bile povezane sa rudnikom - Rybnik (Poljska), Carbonia (Italija), Banovici (Bosna i Hercegovina), Idrija (Slovenija), Velenje (Slovenija), Raša (Hrvatska) i Labin (Hrvatska).