Pretraživanje

Odlučno NE ikakvoj gradnji i devastaciji Prtloga!

Utorak, 13. Rujna 2022. - 0:00

Simbolično u pet do podna održana je press konferencija gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića i ravnateljice Javne ustanove Natura Histrica Silvie Buttignoni u naselju Prtlog, točnije na samoj prometnici pred spuštanje u srce ovog zaštićenog krajolika Grada Labina.

Naime, povod današnje konferencije za tisak bilo je podizanje kaznene prijave protiv trgovačkog društva MARI TOP d.o.o. iz Zagreba koje je izvršilo ekocid na području Prtloga velikom čak šest hektara. Važno je naglasiti kako je područje Prtloga, zaštićeni krajobraz te je kao takav pod upravljanjem javne ustanove Natura Histrica – objasnila je Silvia Buttignoni, ravnateljica ustanove.

„Važno je istaknuti da se na području koje je zaštićeno ne mogu izvršavati nikakve slične radnje bez suglasnosti ustanove koja upravlja područjem. Područje je zaštićeno od davne 1973. godine, a upravo unazad par mjeseci bili smo svjedoci jednog ekocida. Ovakvo postupanje firme je ravno katastrofi za jedno područje poput Prtloga. Naši su čuvari izašli na terene te je istog dana poslana prijava u Državno odvjetništvo i državni inspektorat. Na teren su izašli i šumarski inspektori, a mi smo podnijeli i kaznene prijave protiv navedene tvrtke. Ovakve i slične firme „lukavo“ odrađuju čistke i devastacije ostavljajući rubove parcela zaklonjene drvećem te je ponekad i teško uočiti samu devastaciju. Nadamo se da će državno odvjetništvo i inspektorat odraditi svoj posao i da prijave neće stajati u ladicama te da će ti ljudi dobiti i zatvorske kazne jer za ovakav ekocid propisana je i kazna zatvora do pet godina.“ – istaknula je Silvia Buttignoni, ravnateljica javne ustanove Natura Histrica koja je između ostalog zadužena za upravljanje područjima poput Prtloga koje su zaštićeni krajobraz.

„Zahvaljujemo još jednom gospođi Buttignoni i ustanovi Natura Histrica na brzoj akciji u ovom zajedničkoj borbi protiv devastacije našeg Prtloga. Često pričamo kako nam je prostor ugrožen i znamo da nam je legislativa takva kakva je, te znamo kako je i puno napora poduzeto od strane Istarske županije i istarskih gradova da se izmjeni zakon o poljoprivrednom zemljištu. Isto je nedavno i učinjeno čime se zaustavilo dijeljenje poljoprivrednih parcela na manje čestice koje na kraju postanu vikend parcele sa određenim mobilnim kućicama i slično. Na taj se način značajno devastirao prostor u mnogim sredinama i moramo biti svjesni da smo mi svi zajedno čuvari ovog prostora koji mora ostati netaknut. Ovdje se radi o događaju koji se desio na proljeće i za koji smo dobili nekoliko prijava žitelja Rapca koji su najbolje vidjeli što se dešava u prostoru. Ono što je važno jest činjenica da smo uspjeli u svoj ovoj šumi propisa koji nam ne dozvoljava neku preveliku reakciju kao gradu, naći „kanal“ djelovanja preko ustanove „Natura Histrica“ i ravnateljice koja je spremna djelovati te je promptno reagirala. Čuvari prošli cijelo područje Prtloga te se uz predmetne parcele pronašlo još nekoliko sumnjivih situacija koje su sada pod prismotrom.“ – istaknuo je Gradonačelnik te nastavio.

Ovo nije upozorenje samo ovom investitoru

prtlog 2.jpg (394 KB)


„Ovo je opomena onima koji planiraju nešto u budućnosti te mislim da će sada svi shvatiti da na ovom području Prtloga, kao što je jasno prikazano na postavljenoj tabli zaštićenog krajobraza, nije uz ostalo dopuštena nikakva gradnja i narušavanje prostora. Strogo ćemo to primjenjivati, a kako bi svih dovoljno podsjećali na činjenicu da je Prtlog zaštićen, ovakve table bit će postavljene na još pet različitih lokacija. Ovo nije upozorenje samo ovom investitoru, koji, budimo zreli i odrasli, nije sjekao šumu da bi šuma bila posjećena jer znamo koji bi bili sljedeći koraci ovakve devastacije. Znamo kako sustav građevinskih inspekcija u Hrvatskoj ne funkcionira i zasigurno su planovi bili daljnja gradnja i suluda legalizacija. Apeliram na sve svoje kolege i građane da reagiramo promptno, da podržimo promjene zakona koje će donijeti mogućnost zaštite Istre i Labinštine od sličnih stvari, a svi mi zajedno moramo na ovaj način djelovati na terenu te spriječiti devastaciju obalnog pojasa. Samo svi skupa možemo zaustaviti ovu pošast koje je dosegla prevelike razmjere, i jedino pravo djelovanje je otvorena borba i rat protiv toga!“ – zaključio je gradonačelnik Valter Glavičić

Valja istaknuti kako osim gore spomenutih kazni za ovakve devastacije, važno je naglasiti kako se prostor mora vratiti u prvobitno stanje, odnosno mora se izvršiti pošumljavanje po svim pravilima struke.

prtlog 3.jpg (213 KB)