Pretraživanje

Obljetnica rođenja Giuseppine Martinuzzi: Ostaje nam uzor i danas, 178 godina nakon rođenja

Ponedjeljak, 14. Veljače 2022. - 0:00

Prigodnom komemoracijom na Gradskom groblju danas je obilježen 178. rođendan velike labinske revolucionarke, pjesnikinje i učiteljice Giuseppine Martinuzzi. Na njezinom grobnom spomeniku, koji je nadvišen jednim stupom od bijelog istarskog kamena s plamenom koji vječito treperi na vjetru, cvijeće su položile zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada i predsjednica Zajednice Talijana Daniela Mohorović uz pratnju nekolicine članova Mješovitog pjevačkog zbora koji djeluje pri Zajednici Talijana, a koji također nosi ime ove velike Labinjanke.

„Na današnji dan, kada ujedno slavimo i ljubav, rodila se jedna od najvećih Labinjanki: pjesnikinja, publicistkinja, revolucionarka, odgajateljica, ali prvenstveno – Maestra! Zadužila nas je svojom borbom za siromašne“, naglasila je Daniela Mohorović, a zamjenica Federika Mohorović Čekada zaključila: „Ova je vatrena patriotkinja cijeli svoj vijek provela s malim ljudima, skromnim ljudima, boreći se za sve njih! I hvala joj na tome, naučila nas je, između ostalog, kako moramo biti glas onih koji su tihi, obespravljeni!“

Giuseppina Martinuzzi rođena je 14. veljače 1844. godine, a preminula 25. studenog 1925. godine. Koliko to aktualna situacija dozvoljava, u Labinu se prigodnim programima oduvijek obilježavala ova bitna obljetnica. Upravo je u tijeku izložba u Gradskoj knjižnici posvećena ovoj našoj istaknutoj sugrađanki, a koju Grad Labin i Gradska knjižnica obilježavaju u suradnji s Narodnim muzejom prigodnom izložbom originalnih djela iz fundusa Muzeja te knjiga iz Zavičajne zbirke Gradske knjižnice Labin, a koju možete razgledati do 25. veljače. Također, danas s početkom u 17,00 sati krenuti će i vođena tura po Starom gradu u društvu Giussepine Martinuzzi, koju će utjelovit Vedrana Juričić.