Pretraživanje

Obilježeni Dani Labinske republike

Utorak, 07. Ožujka 2017. - 0:00

Labinština je u četvrtak, 2. ožujka obilježila 96. obljetnicu povijesnih događaja iz daleke 1921. godine poznatih kao Labinska republika, jedan od najznačajnijih povijesnih događaja Istarskog poluotoka. Ti događaji ostavili su neizbrisiv trag na Labinštini, ali su imali i mnogo širi odjek. Obilježavanje «Labinske republike» naša je obaveza spram poštivanja vlastitog identiteta te očuvanja rudarskog naslijeđa koje je značajno obilježilo 20. stoljeće Labinšćine.

Program obilježavanja trajao je od 27. veljače do 5. ožujka 2017. godine. Uz mnoga događanja, kulturnog, sportskog, edukativnog i zabavnog karaktera, u tom razdoblju bila su osvijetljena dva najveća rudarska spomenika na području grada, i to na lokaciji Pjacal, nekadašnje rudarsko dizalo – ŠOHT, te spomenik rudaru borcu, koji se nalazi uz samu cestu Pula – Rijeka, u centru grada.

Komemoracija povodom 77. obljetnice rudarske tragedije u Raši održana je 28. veljače u Gradskoj vijećnici u Raši, dok je 1. ožujka predstavljena monografija uvaženog labinskog umjetnika Eugena Kokota. Najznačajniji datum u  rudarskoj povijesti Labinštine 2. ožujka obilježen je komemoracijom na Krvovoj placi te projekcijom novog promotivnog videa Grada Labina i otvorenjem arhitektonskih izložbi „Cesare Valle“, „ATRIUM and Restoration of Modern Architecture“ i „Projekt KOVA“, te fotografskih izložbi Luce Massarija,  Sandra Lendnera i Aleksandre Đorđić u Gradskoj knjižnici Labin. Istoga dana, u Zagrebu se otvorila izložba fotografija "Žika Tasić - Svjedok vremena" u Klubu studenata Istre "Mate Balota".

Najznačajniji događaj je bio Međunarodni simpozij na temu urbanizma i arhitekture realizirane u razdoblju  nedemokratskih režima XX. stoljeća. Predavači na simpoziju, bili su renomirani stručnjaci s područja moderne povijesti, arhitekture, urbanizma, konzervatorstva i dizajna. U petak, 3 ožujka otvorena je izložba renomiranog autora Antuna Motike, Izbor iz Zbirke umjetnina Grada Pule u Gradskoj galeriji Labin. Zabavni dio programa toga dana bio je koncert Franka Krajcara i Indivie u labinskom Rock caffeu. U subotu je održan rukometni turnir za dječake i šahovski turnir „Labinska republika“, a u večernjim satima nastupila je alternativna Labinska scena.  Finale Istarske zimske lige u trčanju „Labinska republika“ u nedjelju okupilo je oko 300 natjecatelja iz cijele Istre. Utrka je to koja je prošla ulicama Labina u dužini od 5,5 kilometara. Učenici 3. razreda osnovnih škola s animatorima iz projekta Istra Inspirit obišli su rudarske lokacije u gradu i održali terenski sat posvećen rudarenju na Labinštini. Cijelo razdoblje obilježavanja Dana labinske republike Udruženje obrtnika Labin s labinskim se restoranima originalnom gastro ponudom odnosno kovarskim jelovnicima uključilo u obilježavanje.