Pretraživanje

Obilježena 72. obljetnica bitke pod Brdom

Ponedjeljak, 14. Rujna 2015. - 7:07

U povodu obilježavanja 72. obljetnice bitke pod Brdom, prve bitke labinskih partizana na naoružanu motoriziranu kolonu, delegacija Grada Labina i opcina Labinštine, predstavnici Udruge antifašistickih boraca Labin i Josip Broz Tito, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, HVIDR-e Labin, Policijske postaje Labin, civilne zaštite te politickih stranaka u nedjelju, 13. rujna položili su vijenac na spomen obilježju.

Polaganjem vijenca, paljenjem svijece i minutom šutnje odana je pocast poginulim labinskim partizanima.  „Ujutro 13. rujna 1941. na ovom mjestu sukobile su se labinske partizanske jedinice s nadmocnim fašistickim trupama, koje su iz Trsta, preko Pule pohodile za Rijeku. Poginulo je 43 labinskih boraca, Istra je pala pod fašisticku Italiju, a put nadmocnoj vojsci prema Rijeci bio je slobodan. Istra ostaje okupirana od fašisticke vojske“, izjavio je predsjednik Udruge antifašista Labinštine, Severino Frankovic.

Gradonacelnik Grada Labina, Tulio Demetlika istaknuo je vrijednost Udruge antifašistickih boraca koja iz godine u godinu kazuje povijest i na taj nacin upoznaje mlade generacije s poviješcu zavicaja.

Foto: 5 portal