Pretraživanje

Obilježavanje Dana kravate u OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin

Utorak, 20. Listopada 2015. - 8:45

Svake godine, 18. listopada, obilježava se Dan kravate. Na taj dan izvedena je, 2003. godine, instalacija "Kravata oko Arene" u Puli. Cijeli projekt pokrenula je Academia Cravatica, neprofitna ustanova koja se bavi proucavanjem, cuvanjem i unapredivanjem kravate kao pokretne hrvatske i svjetske baštine. Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti.

Ove je godine u OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin obilježen  Dan kravate u petak, 16. listopada, kroz niz aktivnosti. Ucenici su naucili kako vezati kravatu na radionicama koje je održala uciteljica Ana Durbic Malinaric. Na satu engleskog jezika vrijedni ucenici 7.c razreda i uciteljica Jadranka Zulijani istražili su kako se na ostalim jezicima kaže kravata te su crtali kravate koje su izložili na panou u ucionici engleskog jezika. Kravate su se crtale i na satima likovne kulture u predmetnoj nastavi te je uciteljica Anessa Alagic Negri najbolje radove izložila u holu maticne škole. Kravate su izradivali i svi ucenici mladih razreda maticne škole i podrucnih škola sa svojim uciteljicama na satovima likovne kulture i u produženom boravku.

U petak su svi ucenici i ucitelji nosili  kravate oko vrata. Slikali su se u obliku kravate i održali natjecanje u brzini vezivanja kravate u školskoj knjižnici. Pobijedila je  Massima Derosi, ucenica petog razreda,  koja je uspjela složiti kravatu u nevjerojatnih 4,65 sekundi.  Ucenici su naucili da kravata potjece upravo od Hrvata, pa je cijela škola ponosna što je tako uspješno obilježen ovaj dan.