Pretraživanje

Obećano i izvršeno- Labin ima svoj dom za starije

Srijeda, 12. Srpnja 2023. - 0:00

Nakon više desetljeća planiranja, pregovaranja i iščekivanja, prijeko potreban starijim sugrađanima za humani, ljudski i dostojanstven život u zrelim godinama.- Dom za starije osobe Labin, pred samom je finalizacijom.  Dovoljno blizu centru grada kako bi budući korisnici bili uključeni u gradska zbivanja, ali opet dovoljno udaljen od gradske vreve i u mogućnosti ponuditi potreban mir, na pješačkoj udaljenosti od Doma zdravlja i centra grada, u naselju Katuri iznikla je suvremena, funkcionalna zgrada koja je  i  arhitektonski sačuvala i obogatila ljepotu prirodnog prostora u kojem je iznikao labinski Dom.   

No, svjesni , da svaka kapitalna investicija  na svom početku,  dok je u „papirima“ nosi  određenu neizvjesnost i čitav niz upitnika. Pokazalo se u velikom broju slučajeva da ti upitnici, neovisno o tome koliko je ponekad teško i složeno pronaći rješenja za njih i koliko vremena je za to potrebno, ne smiju biti zapreka u nastojanju da se određena investicija realizira.

Jedna od tih investicija koja je u svom razvoju imala čitav niz  poteškoća i možda najviše upitnika je zasigurno bila izgradnja Doma za starije osobe u Labinu.  Prisjećamo se 3D vizualizacija budućeg izgleda Doma, raznih prezentacija, dugih rasprava i sumnji u mogućnost realizacije projekta. Sada su sve te sumnje iza nas.

Vjerujemo  da smo svi zajedno ispunjeni zadovoljstvom jer danas možemo 3D vizualizaciju Doma vidjeti u stvarnosti na adresi Katuri 29. Dug i složen proces realizacije projekta Doma pri samom je kraju. Trenutno su na objektu kontrole izvedenih radova od strane sudionika u gradnji i otklanjanje uočenih nedostataka te priprema dokumentacije potrebne za sazivanje tehničkog pregleda i izdavanje uporabne dozvole.

Posebno je živo unutar objekta jer je u tijeku isporuka i montaža opreme (namještaj – tipski i po narudžbi, medicinska oprema, medicinski namještaj, tekstil, sanitarna galanterija, informatička i multimedijska oprema, signalizacija, sitni inventar za kuhinju i dr.) koja nije predmet tehničkog pregleda. Tehnički pregled planira se u drugoj polovici srpnja, a završetak opremanja Doma predviđen je do kraja kolovoza. 

Dom Labin imati će mogućnosti ponuditi smještaj za 50 starijih i nemoćnih korisnika različitog stupnja samostalnosti i pokretljivosti u sobama stambenog dijela i odjela pojačane brige i njege te  20 dnevnih korisnika.

Usporedo sa navedenim aktivnostima vezanim za izgradnju i opremanje Doma provedene su aktivnosti  su vezane uz osnivanje i rad nove ustanove kao što je Odluka o osnivanju, imenovanje privremene ravnateljice i Upravnog vijeća. Na idućoj sjednici Gradskog vijeća koja se planira za kraj mjeseca srpnja naći će se Pravilnik o radu i Pravilnik o unutarnjoj sistematizaciji radnih mjesta.

„Kada si svakodnevno izložen upitima svojih sugrađana i to onih istih ljudi koji su mi dvaput iskazali povjerenje da vodim naš  Labin, o tome da Labin nema Dom za starije i kada ćemo ga napokon izgraditi, znao sam koji je jedini pošten i ispravan put. Jednostavno dati sve od sebe da izgradnja Doma za odrasle postane prioritet ove gradske uprave. Pred nama je bio zamršen čvor imovinsko pravnih odnosa, potreba izmjene projekta i pronalaska pouzdanog puta financiranja. Danas je Dom za starije u potpunosti gotov. Idući mjesec raspisuju se prvi natječaji za zaposlenike, a prvi korisnici ulaze već krajem ove godine. Težak i trnovit put privodi se kraju. Građani starije dobi napokon će dobiti ono što desetljećima iščekuju“, poručuje gradonačelnik Valter Glavičić.

Foto: Mateo Gobo

DJI_0513.jpg (3.61 MB)DJI_0503 (1).jpg (2.35 MB)DSC_1287 (2).jpg (3.46 MB)DSC_1298 (1).jpg (957 KB)DSC_1310 (1).jpg (830 KB)DSC_1260.jpg (1.41 MB)DSC_1276.jpg (2.04 MB)DSC_1263.jpg (1.31 MB)DSC_1269.jpg (1.10 MB)DSC_1307.jpg (2.93 MB)