Pretraživanje

Novih 180 tisuća kuna bespovratno u Labin

Ponedjeljak, 09. Kolovoza 2021. - 0:00

Nakon obnovljenog Šohta za koji su osigurana bespovratna sredstva veća od 2,4 milijuna kuna putem EU fondova, ovih dana Gradu Labinu za projekt rudarsko-industrijskog kompleksa Pjacal odobreno je novih 100 tisuća kuna bespovratno putem programa Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Naime, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske objavilo je rezultate sufinanciranja programa za zaštitu i očuvanje nepokretnih kulturnih dobara za 2021. godinu te je Gradu Labinu odobreno 100 tisuća kuna za projekt Rudarsko-industrijski kompleks Pjacal dok je Župnoj crkvi Rođenja Marijina u Labinu dodijeljeno 80 tisuća kuna.

Odobrenih 100 tisuća kuna odnosi se na prijavu projekta rudarskih kupatila koji obuhvaća izradu glavnog i izvedbenog projekta za statičku sanaciju rudarskih kupatila (konstrukcija i instalacije). Ukupna procijenjena vrijednost za navedenu projektnu dokumentaciju iznosi 400.000,00 kn (sa PDV-om), a Ministarstvo će dodijeljenim sredstvima putem gore navedenog poziva isti sufinancirati sa 100 tisuća kuna.

Na "Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu" za programe zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima prijavljeno je 897 programa, a ukupna financijska potraživanja iznosila su 367.941.182,24 kn.

Nakon razmatranja pristiglih zahtjeva, procjene prioriteta i potreba te u skladu s financijskim mogućnostima Ministarstva kulture i medija, za financiranje je uvršteno 459 programa u ukupnom iznosu od 59.450.225,00 kn.

Prijedlog financiranja programa donesen je na temelju stručnog mišljenja nadležnih konzervatorskih odjela i Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija RH te je prijedlog odobren od ministrice kulture i medija.