Pretraživanje

Niži razredi ponovno u svojim klupama

Ponedjeljak, 25. Svibnja 2020. - 0:00

Nakon novih uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje se odnose na vrtićku djecu i učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, danas je započeo i masovniji povratak djece u škole i vrtiće.

Donesene upute bitno su različite od onih koje su oblikovale povratak u vrtiće i škole od 11. svibnja, a možda je najznačajnija novost da HZJZ dopušta  između 15 i 20 djece u razredu ili vrtićkoj grupi, s time da, kako slijedi iz njihovih uputa, u jednoj skupini može biti i više od 20 djece.

Tako smo, slijedom svega navedenog, uputili pitanja u labinske osnovne škole i Dječje vrtiće Pjerina Verbanac i Gloria kako bi saznali koliki je postotak učenika i polaznika vrtića danas stiglo u ove ustanove.

Podaci su ohrabrujući, te daju određeni osjećaj kako se nakon epidemije stvari polako, ali sigurno vraćaju u normalu.

Labinske osnovne škole tako bilježe dolazak gotovo svih učenika, u školi Ivo Lola Ribar, od ukupno 278 polaznika razredne nastave od 1. do 4. razreda, današnjoj nastavi pristupilo je ukupno 275 učenika, odnosno 99% učenika. U našoj drugoj osnovnoj školi, Matije Vlačića, od ukupno 190 polaznika razrednih odjeljenja od 1. do 4. razreda, nastavi je pristupilo njih 180, odnosno 95% učenika.

Iz škola napominju kako su započeli i s održavanjem nastave u produženom boravku te su svi učenici prvih i drugih razreda koji pohađaju istu, uključeni, dok će se za sljedeći tjedan, ukoliko to bude moguće, u produženi boravak uključiti i ostale korisnike.

I u Dječjem vrtiću Pjerina Verbanac Labin danas je, u odnosu na prošli tjedan mnogo više žamora i dječjeg smijeha. Naime, jutros je došlo 214 mališana, što je trostruko više nego prošli tjedan. Od ravnateljice Ivane Škopac, saznajemo da još veći povratak djece u vrtić očekuju za tjedan dana, odnosno s 1. lipnja kada bi u vrtiću trebalo biti gotovo svih 320 trenutno upisanih polaznika, a to su roditelji najavili ispunjavanjem upitnika. Rad se odvija u 19 od ukupno 26 odgojnih skupina, a uz matični vrtić, otvorena su sva područna odjeljenja.  Zbog potrebe izbjegavanja kontakta među djecom različitih odgojnih skupina, radno vrijeme vrtića je od 6,30h do 16h te roditelji uvijek u istu skupinu dovode i odvode dijete. Ovo radno vrijeme ostaje na snazi do novih uputa od strane HZJZ-a.

U Dječjem vrtiću Gloria, od 57 upisane djece, danas je prisutno njih 41 u tri odgojne skupine. Ostali su najavili svoj dolazak također sa 1. lipnja, saznajemo od ravnateljice Oriane Sellan.

Iako se prema novim uputama HZJZ-a u vrtiće omogućava uključivanje sve djece,  pridržavanje aktualnih epidemioloških mjera i dalje je obvezno, pa iz škola i vrtića podsjećaju roditelje da poštuju iste, te da na mrežnim stranicama ustanova provjere najvažnije upute.

Foto: ilustracija (pixabay)