Pretraživanje

Neka udomljavanje bude tvoje najveće životno djelo

Petak, 20. Kolovoza 2021. - 0:00

U subotu, 21. kolovoza obilježava se Međunarodni dan životinja bez doma. Legendarna pjevačica i prva dama jazz-rocka Zdenka Kovačiček, dobitnica brojnih nagrada, a nedavno i Porina za životno djelo, zaštitno je lice kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!” kojom udruga Prijatelji životinja već 19 godina zaredom educira o odgovornoj skrbi za pse i mačke. Pred objektivom fotografa Domagoja Kunića, koji je i sam udomio kujicu spašenu iz potresa, naša glazbena diva pozirala je sa psima Čupavim i Vilijem iz skloništa Dumovec i s Danelly iz udruge Noina Arka. Na vizualima s porukom „Udomljavanje – Tvoje najveće životno djelo”, Zdenka poziva da netko prepozna u njima nove članove obitelji.

Inicijativi udruge Prijatelji životinja priključuje se i Grad Labin kako bi se skrenula pozornost svakome pojedincu na problem napuštenih životinja. Kao što je i poznato, Grad Labin već dugi niz godina provodi različite mjere pomoći napuštenim životinjama poput sterilizacije, liječenja i udomljavanja napuštenih životinja putem komunalnog redarstva Grada Labina i ugovorene veterinarske službe. Jednako tako, provodi se i kontrola mikročipiranih pasa u stambenim objektima obzirom na zakonsku obvezu mikročipiranja. Za potrebe sterilizacije, liječenja, zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih životinja Grad Labin godišnje osigurava oko 350 tisuća kuna i svjesni potrebe za podizanjem svijesti u nadi kako će biti sve maje tužnih priča napuštenih životinja, Labin se pridružuje akciji obilježavanja Međunarodnog dana životinja bez doma. Valja istaknuti i udrugu za zaštitu životinja Fenix koja također u našem gradu skrbi o napuštenim životinjama te se brine o udomljavanju istih.

Međunarodni dan životinja bez doma obilježava se od 1992. godine svake treće subote u kolovozu, a pokrenula ga je organizacija International Society for Animal Rights (ISAR). Ove godine obilježava se u subotu 21. kolovoza u više od 50 država svijeta, na šest kontinenata.

„Nikada ne propuštam pomoći napuštenim, gladnim, zlostavljanim i zapuštenim životinjama. Ne bavi se svatko glazbom i ne može osvojiti Porina za životno djelo kao ja, no svakome tko voli životinje udomljavanje može biti najveće životno djelo kojim će spasiti jedan život. Ako želite životinju, svakako uzmite iz azila, nemojte kupovati!” poručila je Zdenka. Njezino srce uvijek je širom otvoreno za napuštene životinje kojima cijeli život pomaže svojim radom, donacijama, humanitarnim koncertima i sudjelovanjem u kampanjama.

Prije nekoliko mjeseci snimila je kratak video u kojemu poziva sve one koji imaju srca da podrže kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” i potpišu peticiju za nacionalnu zabranu držanja pasa na lancu. Osim toga, održala je već nekoliko humanitarnih koncerata za pomoć napuštenim životinjama. U videu povodom kampanje Mreže za zaštitu životinja „Ili žmiriš ili si za kastraciju” našalila se svojom poznatom pjesmom „Frka” i pozvala građane da ih ne bude frka pisati svojim gradovima i općinama i zatražiti uvođenje obavezne sterilizacije.

Više informacija o obilježavanju nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.