Pretraživanje

Natjecaj Europske komisije „Hrvatska – 28. EU clanica“

Četvrtak, 28. Ožujka 2013. - 14:59

Povodom skorog pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, Delegacija EU-a u Hrvatskoj raspisala je novi natjecaj pod nazivom “Hrvatska – 28. EU clanica”. Cilj natjecaja je podici svijest vezano za pitanja koja se ticu EU-a te obilježiti pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, planirano za 1. srpnja 2013. Natjecaj je otvoren do 20. svibnja 2013.

Natjecaj se sastoji od tri kategorije. Za prvu kategoriju mogu se prijaviti ucenici osnovnih škola od  5. - 8. razreda. Za prijavu na natjecaj ucenici ce trebati napraviti kartu Europske unije koja ukljucuje 28 zemalja clanica, s Hrvatskom kao 28. clanicom. Na natjecaj se prijavljuju cijeli razredi, a ne ucenici individualno. Tri najbolja razreda osvojit ce stolno racunalo za svoj razred i jednodnevni izlet u park prirode Lonjsko polje.

Druga kategorija namijenjena je ucenicima srednjih škola, koji trebaju osmisliti i nacrtati strip o Europskoj uniji, zemljama clanicama ili Hrvatskoj u EU. Radovi se takoder mogu baviti pitanjima europskog gradanstva i demokratskog sudjelovanja gradana u EU te na taj nacin obilježiti i Europsku godinu gradana 2013. Nagrade za ovu kategoriju ukljucuju put u Bruxelles te tablet racunala.

Treca kategorija namijenjena je profesionalnim i amaterskim dizajnerima. Svi zainteresirani za dizajn mogu poslati svoja kreativna vizualna rješenja koja obilježavaju ulazak Hrvatske u EU kao 28. clanice. Uz vizualno rješenje, potrebno je osmisliti i ukljuciti prigodni slogan ili poruku. U ovoj kategoriji, tri najbolja rada ce osvojiti novcane nagrade u iznosima od 15.000 kn, 10.000 kn ili 5.000 kn.

Autori najboljih radova u sve tri kategorije bit ce objavljeni na web stranici Delegacije EU-a, a najbolji radovi bit ce izloženi prilikom svecanosti dodjele nagrada, koja ce se održati u drugoj polovici lipnja 2013. godine.

Više na http://www.delhrv.ec.europa.eu/?lang=hr&content=4679