Pretraživanje

Nastupom Elis Lovric zatvorena 13. po redu Labin Art Republika

Petak, 28. Kolovoza 2015. - 12:09

Rijetko se dogadalo da je posljednja vecer labinskog kulturnog ljeta toliko – ljetna: topla, ugodna, tiha i intimna, vedra i prepuna pozitivne “vibre”. Stvarno smo imali srece - svjedociti premijeri glazbeno-dramske price “Kanat od mora” kantautorice Elis Lovric, na nikad kao sinoc toliko magicnoj Špini, koja kao da prkosi svim skepticima i zlim jezicima svojom sve bajkovitijom atmosferom kao i selekcijom sve kvalitetnijih kulturnih programa. Ovo je ljeto možda bilo i vrhunac dobrog izbora – a zakljuceno je na najljepši moguci nacin – uz predivni “kanat” na labinjonskoj cakavici pred kraj potpomognut vanserijskim višeglasjem zbora mladih djevojaka u vilinskim opravama.

Ljeto je starom Labinu donijelo i pregršt lijepih dana, a poglavito veceri, pa tako ne pamtimo kada su nam vremenske prilike posljednji put dopustile da se baš svaki od programa Labin Art Republike uspije održati planirano, na otvorenom, bez ikakvih prepreka, izvodacki, produkcijski i organizacijski tako lako, gotovo besprijekorno. Sjajno su bili posjeceni i veliki dogadaji poput obije gradske fešte, Petrova koja je otvorila sezonu ljetnih zabavnih i kulturnih dogadanja i Noc grada Labina koja je bila iznimno uspješna, unatoc prijetecim oblacima i kapima kiše. Povijesni spektakl uprizorenja bitke za Labin iz 1599., “Uskocki dan” u Labinu opet je privukao preko tisucu posjetitelja na labinsku placu, a vecer je uz dinamicni prikaz bitke, sjajne viteške borbe i vatreni show imala i svoje glazbeno finale uz “Belfast Food”.

Svakako u prosjeku najposjecenija u posljednjih nekoliko godina, trinaesta nas je Art Republika navikla da gledamo baš uvijek do posljednjeg mjesta ispunjenu Špinu, a tu su bile i redovno dobro posjecene izložbe Art kolonija u maloj crkvici Sv. Stjepana, klasicni koncerti u župnoj crkvi kao i otvoreni atelieri labinskih likovih umjetnika.

Smijali smo se uz Zuhru i njegov stand-up nastup, dobro su nas zabavile mlada i nešto starija dama iz teatra Gavran u komediji “Sladoled”, gledali smo dokumentarce na prvom “Shpeena Dox-u”, a i najmladi su došli na svoje uz djecju predstavu “Pra-price” i cjelovecernju “Labinsku ulicnu caroliju”. Ipak, glazbeni je program bio  perjanica ovogodišnjeg LAR-a. Poceli smo s tri dana jazza, ciji su vrhunci svakako bili nastupi nevjerojatne Dine Rizvic i sjajne gipsy-jazz kombinacije Zorana Predina i Damira Kukuruzovica. Špinom su odjekivali i bubnjevi Senegala, ljuljuškala se u kanconama ?anija Stipaniceva i upadala u kolektivni trans u hipnotizirajucoj glazbenoj bajci Putokaza.

Ako treba što poželjeti za sljedece ljeto i sljedecu Labin Art Republiku – onda je svakako ispravno reci kako želimo da bude što slicnija ovoj sjajnoj ovogodišnjoj!