Pretraživanje

Nastavljamo provjerenim putem štiteći zdravlje naših sugrađana

Petak, 15. Svibnja 2020. - 0:00

Nakon puna dva mjeseca, u ponedjeljak 18. svibnja otvara se dječji vrtić „Pjerina Verbanac“ u Labinu, odnosno u njega se vraćaju mališani. Brojni su noviteti i izazovi s kojima će se suočiti odgajatelji i drugo osoblje, djeca i roditelji za koje će ovo biti jedno novo iskustvo, bitno drukčije od dosadašnjeg načina odlaska u vrtiće, ali i rada u skupini.

Labinski dječji vrtić „Pjerina Verbanac“ na svojim je stranicama objavio detaljne preporuke za roditelje koji će svoju djecu sljedeći tjedan dovesti u vrtić. Protokol je opsežan, pazilo se na svaki detalj, a zanimljivo je znati neke od mjera donesenog protokola. Tako će odgojne skupine biti organizirane za maksimalno 9 polaznika sukladno preporukama; svaki će roditelj svoje dijete na ulasku u ustanovu predati odgajatelju te da će se detaljno paziti na fizičku udaljenost prilikom dovođenja i odvođenja djece.

Iz vrtića poručuju da, nakon puna dva mjeseca, u ponedjeljak 18. svibnja ponovno otvaraju svoja vrata. „Iznimno nam je drago što smo i tijekom perioda dok naš vrtić nije radio nastavili surađivati te vam se ovom prilikom zahvaljujemo na partnerstvu kojeg smo, i u novonastalim otežanim uvjetima, ipak uspjeli njegovati. Veseli nas što ćemo neke od vas već sljedećeg tjedna ponovo vidjeti, no isto tako znamo kako ste svjesni da se i naša ustanova, njezini zaposlenici i korisnici moraju prilagoditi novim oblicima i uvjetima rada i organizacije, različitim od onih na koje smo navikli.“

Dječji vrtić iz Labina poznat je i po tome što su u protekla dva mjeseca dok su djeca morala biti kod kuće organizirali i vrtić na daljinu, ili simpatično, na labinjonskoj cakavici nazvan „Vrtić od dugega“ – zanimljive video uratke odgajateljica koje su se putem video tehnologije obraćale mališanima kako bi im mogli pružiti podršku kroz različite ideje i aktivnosti za rad kod kuće. Sadržaji koje su objavljivali bili su raspoređeni u šest različitih kategorija, razvrstani po dobi djece i posebnim programima.

Upozorili su i na važnost razgovora s djetetom i upoznavanja s novonastalom situacijom:

„U posljednja dva mjeseca imali smo prilike uvidjeti kako se ponekad nije jednostavno prilagoditi novim okolnostima te kako se u nepoznatim situacijama i odrasli i djeca mogu osjećati prestrašeno, zbunjeno, tužno ili ljuto. Djeci će i spomenute novine koje ih čekaju u vrtiću također predstavljati promjenu rutine na koju su dosad navikli. Stoga je važno s djetetom biti iskren te sukladno njegovoj kronološkoj dobi i njemu razumljivim rječnikom objasniti mu koje ga promjene u vrtiću očekuju i zašto je do spomenutih promjena došlo.“, javljaju iz vrtića „Pjerina Verbanac“.

Početak rada u dječjem vrtiću „Pjerina Verbanac“ zahtijevao je detaljne pripreme, pažnju na svaki mogući detalj i dobru organizaciju. Stoga su, organizacijski gledano, grupe posložene u Centralnom vrtiću te područnim odjeljenjima Jaslice, Vrećari i Raša na način da su oformljene nove grupe s po maksimalno devetero djece. Obrazovni rad odvijati će se u 11 odgojnih skupina od ukupno 26 grupa koje ovaj vrtić ima u normalnim okolnostima.

„Proteklih nekoliko tjedana, Grad Labin kao osnivač dječjeg vrtića zaprimio je brojne upite roditelja. I sami smo zabrinuti za naše najmlađe, ali shvaćamo i prijeku potrebu za korištenjem usluga dječjeg vrtića. Detaljno smo sagledali sve izdane preporuke da stvorimo uvjete kojima će se osigurati maksimalno sigurno okruženje. Kroz cijelo ovo vrijeme izvrsno surađujemo sa županijskim Stožerom civilne zaštite, kao i sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, pa su tako njihovi epidemiolozi prije samog otvaranja pregledali sve prostorije kako bismo do ponedjeljka uklonili eventualne nedostatke. Morali smo napraviti sve da u ovim okolnostima osiguramo siguran boravak i očuvamo zdravlje naše djece, ali i zdravlje odgojiteljica i svih zaposlenika vrtića. Nakon što smo dobili i službene potvrde, vrtić nastavlja sa svojim radom. S obzirom na trenutno popuštanje mjera, želim naglasiti da ćemo mi i dalje nastaviti ovim, provjerenim, putem, korak po korak, štiteći zdravlje naših sugrađana.“, poručila je zamjenica labinskog gradonačelnika Federika Mohorović Čekada