Pretraživanje

Nastavak dobre suradnje Grada Labina i Talijanske Unije iz Rijeke

Petak, 09. Listopada 2015. - 13:23

Labinski gradonacelnik Tulio Demetlika sa suradnicima i predsjednica Zajednice Talijana Labin Daniela Mohorovic u srijedu su u prostorijama Grada Labina održali radni sastanak s predsjednikom Izvršnog vijeca Talijanske unije Mauriziom Tremulom i tajnikom Izvršnog vijeca Talijanske unije Marinom Corva. Tema sastanka odnosila se na ocjenu dosadašnje suradnje na rekonstrukciji Malog kazališta i sjedišta Zajednice Talijana Labin te planovima za njen nastavak.

Grad Labin je na dugorocno korištenje Zajednici Talijana „Giuseppina Martinuzzi“ dao prostor Circola, odnosno Malog kazališta u labinskom Starom gradu, kojeg ona koristi od 1947. godine. Podsjetimo se da je 2012. godine potpisano Pismo namjere izmedu Grada Labina i Talijanske unije za sanaciju i adaptaciju prostora Malog kazališta sjedišta Zajednice Talijana. Tijekom radnog sastanka vodeni su razgovori oko financiranja projekta rekonstrukcije Malog kazališta u Labinu i sjedišta Zajednice Talijana Labin putem Talijanske unije - Unione Italiana Rijeka sa osvrtom što je do sada ucinjeno na tom projektu i koje mogucnosti postoje za njegovu daljnju realizaciju.

Tijekom 2012. i 2013. godine putem grada Labina izradena je projektna dokumentacija i to: detaljni snimak postojeceg stanja sa fotogrametrijskim snimanjem procelja zgrade Malog kazališta, konzervatorska podloga za kompleks zgrada koje su predmet obnove, izvedbeni troškovnik za I. fazu radova na sanaciji i obnovi predmetnog kompleksa, a to su konzervatorski i restauratorski radovi i sanacija krova Malog kazališta (Teatrina) i susjednog gradskog sata. Za te potrebe uloženo je oko 18.600,00 eura sredstava dobivenih od Talijanske vlade putem Universita popolare di Trieste. Preostala, neutrošena sredstva u iznosu od oko 8.000,00 eura uložit ce se za završetak izrade projektne dokumentacije odnosno glavni i izvedbeni projekt. Talijanska unija osigurala je Gradu Labinu i dodatnih 40.000,00 eur za potrebnu projektnu dokumentaciju. Stoga, slijede postupci provodenja javne nabave za izradu glavnog i izvedbenog projekta nakon cega slijedi potpisivanje ugovora.

Gradonacelnik Demetlika je suradnju Grada Labina s Talijanskom unijom ocijenio kao izuzetno dobru izrazivši želju da se u narednom razdoblju još intenzivnije radi na realizaciji zajednickih projekata. "Talijanska nacionalna manjina je dio našeg identiteta. U Labinu se generacijama gradi tolerancija i multikulturalnost, suživot i razumijevanje koji su naše veliko bogatstvo koje treba njegovati", rekao je Demetlika.