Pretraživanje

Naša povijest i kultura čini nas ponosnima što smo Labinjani

Četvrtak, 19. Kolovoza 2021. - 0:00

Otvaranjem impresivne i nadasve vrijedne arhivske izložbe „Obitelj Battiala“  sinoć u Narodnom muzeju Labin na najbolji je mogući način završeno ovogodišnje obilježavanje Dana Grada Labina.

Ova arhivska građa ima osobitu vrijednost ne samo kao jedinstven izvor za povijesna i druga društvena istraživanja nego kao nenadomjestiv dio povijesnog i kulturnog nasljeđa Labinštine i Istarske županije te Hrvatske u cjelini. Ono predstavlja iznimnu vrijednost i svjedoči o povezanosti i uključenosti obitelji Battiala u širi europski kulturni i društveni  kontekst, kao i o njihovom zanimanju za lokalne teme.

Naime, Državni arhiv u Pazinu 20212. godine otkupio je privatno arhivsko gradivo  obitelj Battiala koje je nastalo od 17. do 20. stoljeća., a potom je uslijedio gotovo desetogodišnji  predan i angažirani rad na građi od strane Biserke Budicin, više arhivistice u Državnom arhivu u Pazinu.

Tom je prigodom Biserka Budicin naglasila vrijednost gradiva, čiji najstariji sačuvani zapis datira iz 1604. godine te dodala kako je cjelokupno gradivo  jako dobro sačuvano. Na  izložbi u Labinu prezentirano je u šest cjelina s ukupno 56 izložaka izvornog arhivskog gradiva. Svaki je eksponat popraćen legendom na hrvatskom i talijanskom jeziku. Osim izvornika, preslika i fotografija, izložbu obogaćuju tri multimedijalne animacije: prva je biografija, druga animacija posvećena genealogiji ove obitelji, a treća osam reprezentativnih i sadržajno zanimljivih pisama koji su pojedini članovi obitelji primali odnosno slali.

„Ovo nije bio lak zadatak, već dugotrajan posao proučavanja obiteljskog stabla, matičnih knjiga, koje se čuvaju u Državnom arhivu u Pazinu“, rekla je Biserka Budicin te dodala da je ova vrlo uspješna labinska obitelj imala je veoma poduzetnih članova, sa smislom za poslovanje koji su s puno žara radili na probitku za svoj i živote svojih potomaka. Njihov obiteljski fond je vrijedan izvor povijesnog istraživanja raznih znanstvenih disciplina. Podaci svjedoče o političkim prilikama, životu u Labinu i na Labinštini, socijalnim i društvenim prilikama toga vremena“. 

„Ugledne plemićke obitelji Battiala Lazzarini  iz 17. stoljeća odigrale su jako važnu ulogu za Labin i  labinsku okolicu“,  rekla je tom prigodom  ravnateljica Državnog arhiva u Pazin, Mirela Mrak Kliman, te naglasila da o važnosti gradiva govori i činjenica da je Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske upravo ovo gradivo upisala u Registar kulturnih dobara RH. Cilj ove izložbe, nastavila je Mrak Kliman bio probuditi zanimanje stručne i znanstvene javnosti u istraživanju ovog vrijednog razdoblja labinske povijesti.

Uz Državni Arhiv u Pazinu, suorganizator Izložbe, „Obitelj Battiala “ je Narodni muzej Labin te je Vedran Kos, voditelj labinskog muzeja u svom obraćanju govorio o zanimljivim događajima od prije deset godina te prvim susretom sa ovom bogatom građom u kući obitelji Antolić u Starom gradu, čiji je tavan od 1945. godine čuvao i očuvao građu. Naime, kada je obitelj Battiala Lazarini selila iz Labina, povjerili su na čuvanje obitelji Antolić ono što u tom trenutku nisu ponijeli sa sobom. Danas se čuvaju u sigurnim rukama Državnog arhiva u Pazinu.

„Iznimna mi je čast otvoriti ovu izložbu ali još i veća obaveza da budemo još više upućeni, svjesni i ponosni na svoju iznimno bogatu  kulturu i povijest. Hodajući večeras  ulicama Starog grada Labina razmišljao sam o generacijama onih prije nas, koji su također uspinjali se ovim istim ulicama  i  koji su nam ostavili u zalog  nekoliko predivnih palača te impresivne povijesne i kulturne vrijednosti.  Potom sam  razgledao i izložbu  obitelji Battiala, te vrijedne rukopise, i dokumente. Labin, naša povijest i kultura neizmjerno je vrijedna i bogata. U njenu zaštitu ulagat ćemo jer nas ona čini ponosima što smo Labinjani“, rekao je gradonačelnik Glavičić.

Izložbu ostvarenu u suradnji Državnog arhiva u Pazinu i Narodnog muzeja Labin  prati izuzetno kvalitetan dvojezični katalog kojeg je grafički oblikovala Ivona Verbanac a tiskan je u tiskari Art studio Azinović iz Zagreba. Lekturu i korekturu kataloga  potpisuje Kristina Varda, fotografije Mirjana Gržetić i Jakov Kmet. Za digitalnu video animaciju i video produkciju izložbe zadužen je Matija Čibeja, a za zvučne zapise na izložbi  Radio Istra.

Recenzent teksta izložbe je dr. sc. Elvis Orbanić,  koji je kao dugogodišnji ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu radio na realizaciji projekta obitelji Battiala. Zahvale su upućene  i prof. Tuliu Voranu čijom se inicijativom gradivo otkupilo i pohranilo u pazinski arhiv, Udruzi slijepih Istarske županije, a na financijskoj podršci Ministarstvu kulture i medija RH, Gradu Labinu, Talijanskoj uniji, Talijanskoj zajednici Grada Labina „Giuseppina Martinuzzi“ te Turističkoj zajednici Labin Rabac.

Među  mnogobrojnom publikom, otvorenju izložbe  prisustvovao je i zamjenik župana Istarske županije  Tulio Demetlika, labinski župnik  Mirko Vukušić te predsjednica labinske podružnice Udruge slijepih osoba Istarske županije, Sonja Belušić.

Izložba ostaje otvorena do kraja rujna.

izložba 1.JPG (196 KB)

izložba 2.JPG (152 KB)

izložba 3.JPG (329 KB)

izložba 5.JPG (135 KB)

izložba 6.jpg (161 KB),
izložba 7.JPG (12.64 MB)