Pretraživanje

Naša dnevna zajednica

Zdravlje, socijalna politika i mladi > Jednakost osoba s posebnim potrebama > Naša dnevna zajednica

Intenzivnija skrb za invalidne osobe i osobe s poteškoćama u razvoju u Labinu započela je 2004. godine osnivanjem Udruge za osobe s invaliditetom Labin. Od tada po do danas učinjeni su brojni koraci u dizanju kvalitete života osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom u Labinu uključene su u programe Centra za inkluziju i podršku u zajednici kroz dnevnu i radnu okupaciju, a brojni pomaci učinjeni su i u uklanjanju fizičkih barijera u gradu.

Od 2009. godine u Labinu djeluje udruga Centar za inkluziju i podršku u zajednici koji provodi program „Naša dnevna zajednica“ u prostorijama Centra „Liče Faraguna“ Labin za osobe s intelektualnim teškoćama. Glavni cilj programa „Naša dnevna zajednica“ je povećati kvalitetu života i prevenirati institucionalizaciju osoba s invaliditetom iznad 21 godine života koje su završile institucijski obrazovni ciklus, te razviti i implementirati kvalitetne socijalne usluge i omogućiti dostupnost usluga korisnicima u potrebi. Aktivnosti koje se provode u sklopu ovog projekta su svakodnevne i to šest sati dnevno, a održavaju se i prema potrebi subotom i nedjeljom.

Programom su predviđene socijalizacijske, radno-kreativne i sportsko-rekreativne aktivnosti te inkluzivno-edukacijske radionice. Korisnici projekta nisu institucionalizirani već ostaju u svom domu i zajednici odnosno svom prirodnom okruženju, a obiteljima je pružena individualizirana podrška. Program je za korisnike potpuno besplatan.
Osim toga, kroz projekt Labin Zdravi grad osiguravaju se sredstva za održavanje Radionice za djecu s posebnim potrebama jednom tjedno koju održava učitelj defektolog u prostorijama Centra „Liče Faraguna“. Cilj radionice je druženje djece, kreativno izražavanje, društvena integracija i slične aktivnosti . Također, jednom tjedno provodi se fizioterapija – korektivna gimnastika za djecu s posebnim potrebama koju provodi fizioterapeut u prostorijama Istarskih domova zdravlja – Ispostava Dr. Lino Peršić Labin, a kojima se održava motorička sposobnost djece. Suradnja učenika osnovnih škola Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar“ sa Centrom „Liče faraguna“ održava se redovitim posjetima učenika osnovnih škola Centru i druženjem s korisnicima Centra. Gradsko vijeće mladih kroz svoj program održavanja sjednica više se puta dotaklo teme „Osobe s invaliditetom u Gradu Labinu“ a i često su organizirane posjete članova Gradskog vijeća mladih Centru „Liče Faraguna“.


;