Pretraživanje

Matija Vlacic Ilirik povezao Grad Labin i Leibniz Institut za Europsku povijest (IEG) iz Mainza (Njemacka)

Četvrtak, 13. Ožujka 2014. - 9:03

Grad Labin i Leibnitz Institut za Europsku povijest (IEG) iz Mainza (Njemacka) zapoceli su suradnju na organizaciji 4. Medunarodnog znanstvenog simpozija o Matiji Vlacicu Iliriku tokom 2013. godine. Naime, Simpozij ce se održati u Labinu od 17. do 20. rujna 2015. godine, a Labin i Mainz povezuje isti interes za povijest reformacije kao i posebice za istraživanje i dokumentaciju djela i ucenja Matije Vlacica Ilirika.

Naš slavni sugradanin Matija (Frankovic) Vlacic Ilirik glasoviti reformator, velikan hrvatske i njemacke reformacijske misli, utemeljitelj protestantske hermeneutike i discipline crkvene povijesti roden je u Labinu davne 1520. godine. Vlacic je vecinu svog života proveo u Njemackoj gdje je ostavio najtrajnije nasljede dostignucima na polju hermeneutike, radovima iz crkvene povijesti i svojim teološkim opusom.

U Zbirci Matije Vlacica Ilirika u Labinu u subotu, 15. ožujka 2014. godine u 10,00 sati održat ce se svecanost potpisivanja Sporazuma o suradnji  izmedu Grada Labina i Leibniz Instituta za Europsku povijest  (IEG) iz Mainza (Njemacka) na organizaciji 4. Medunarodnog znanstvenog simpozija o Matiji Vlacicu Iliriku. Sporazum o suradnji potpisat ce gradonacelnik Grada Labina Tulio Demetlika i direktorica Odjela za Zapadnu povijest religije, prof. dr. akademik Irene Dingel.