Pretraživanje

Labinština zajednički obilježava Labinsku republiku

Petak, 12. Veljače 2021. - 0:00

Zajedničko obilježavanje velikog jubileja, tako bi se mogao rezimirati današnji sastanak, odnosno tematska koordinacija gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića i načelnika i načelnica općina Labinštine.

Koordinacija je održana putem aplikacije zoom te su istoj prisustvovali gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić, načelnica općine Raša Glorija Paliska, načelnica Općine Sv. Nedelja Irene Franković, načelnik općine Pićan Ivan Franković i načelnik općine Kršan Valdi Runko.

Ovaj važan jubilej dio je identiteta svakog kutka Labinštine obzirom da je rudarska industrija postavila temelje današnjem modernom razvoju naše sredine, a poznato je kako je svaka od pet lokalnih zajednica Labinštine povijesno povezana s rudarstvom.

Upravo stoga, na današnjem je sastanku dodatno potvrđeno kako će Grad i sve općine zajednički obilježiti ovaj događaj na cijelom području Labinštine, i kako će i Grad i sve Općine biti aktivno uključene u obilježavanje.

Zanimljivo je i kako će se u dogovoru sa ravnateljima škola, u svim školama održati poseban sat povijesti koji će mlađoj generaciji naših sugrađana dodatno približiti važnost same Labinske republike. Osim toga, zanimljivi su i brojni drugi programi za mlade poput organiziranog likovnog natječaja na temu rudarstva za dječje vrtiće, osnovne škole i srednju školu.

Naime, Grad Labin i Općine Labinštine raspisat će nagradni likovni natječaj za djecu dječjih vrtića, osnovnih škola i srednje škole na temu rudarstva. Zadatak će biti napraviti likovni rad u raznim likovnim tehnikama. Natječaj će se provesti u suradnji s učiteljicama likovne kulture osnovnih škola i srednje škole, a za izbor najboljih radova formirat će se stručna komisija.

Organizira se i edukativna izvedba Istra Inspirita, odnosno dječja predstava „Macići“ za niže razrede osnovnih škola koja će približit priču o rudarima najmlađoj publici te im kroz interpretativan i zabavan način omogućiti upoznavanje s industrijskom i kulturnom baštinom njihovog kraja.

Štorije po Labine i Štorija po Raše, zanimljive interpretativne šetnje Istra Inspirita također su jedan od dijela programa u kojoj će posjetitelji biti svjedoci labinske i raške prošlosti, one bliže i malo dalje. Baš kao i kroz prošlost našeg podneblja, u pripovijedanjima se isprepliću trenuci izgradnje, napretka, sreće, ali i teškog i mukotrpnog rada.

Utvrđeno je i kako će svi predstavnici izvršne i predstavničke vlasti svih lokalnih zajednica Labinštine prisustvovati svečanoj sjednici Gradskog vijeća čiji je gost i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ujedno i pokrovitelj ovog velikog obilježavanja do kojeg je ostalo svega nešto više od dva tjedna.