Pretraživanje

Labinština zajednički nastupa u traženju odgovora od HEP-a

Petak, 27. Kolovoza 2021. - 0:00

U prostorijama Grada Labina danas je održana druga koordinacija gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića s načelnicima općina Labinštine u tekućem mandatu.

Koordinaciji su uz gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića prisustvovali Glorija Paliska, načelnica Općine Raša, Irene Franković, načelnica Općine Sv. Nedjelja, Dean Močinić, načelnik Općine Pićan, dok je u ime Romana Carića, načelnika Općine Kršan koordinaciji prisustvovao predsjednik Općinskog vijeća, Lucijan Mrzlić.

Uz ostalo na koordinaciji se raspravljalo o Fondu za pravednu tranziciju kojeg su prisutnima dodatno predstavili Patricija Bosisch i Igor Jurčić ispred Regionalnog koordinatora Istarske županije za europske programe i fondove te su istakli kako je Fond jedan od ključnih instrumenata Europske unije kojim se regijama pomaže u prelasku na klimatsku neutralnost do 2050. Njegovi su glavni ciljevi ublažiti posljedice tranzicije financiranjem diversifikacije i modernizacije lokalnog gospodarstva te smanjenje negativnih posljedica na zaposlenost. U tu će se svrhu iz Fonda za pravednu tranziciju podupirati ulaganja u područja kao što su digitalna povezanost, tehnologije čiste energije, smanjenje emisija, regeneracija industrijskih objekata, prekvalificiranje radnika i pružanje tehničke pomoći.

No, najvažnija tema bila je najava spalionice otpada u TE Plomin o kojoj se već dosta pisalo u medijima nakon izjave gradonačelnika Glavičića na nedavno održanom Gradskom vijeću kako istu Labin neće podržati. Dogovoreno je kako s obzirom na hitnost i važnost teme, Gradonačelnik i načelnici Općina Labinštine pod hitno moraju održati sastanak s upravom HEP-a.