Pretraživanje

Labinski pčelinjak primjer ostalima u Istri

Ponedjeljak, 14. Listopada 2019. - 0:00

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić  i pročelnik odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu u Istarskoj županiji, Ezio Pinzan održali su sastanak u maloj vijećnici Grada Labina. Na sastanku su uz gradonačelnika bili prisutni i voditeljica LAG-a Istočna Istra, Mirela Faraguna, Darko Martinović predsjednik Pčelarske udruge Labin, Miljenko Vretenar, poznati vinar i vlasnik  Vinograda San Martino te Wiliam Negri, labinski proizvođač maslinovog ulja.

Razgovaralo se o budućim zajedničkim projektima kao i o nedavno otvorenom gradskom pčelinjaku koji je jedini takav primjer u našoj županiji, a projekt je zaživio u sklopu međunarodnog projekta suradnje MED-O-VITA. Kao odličan primjer suradnje lokalne akcijske grupe, pčelara i lokalne zajednice zasigurno će potaknuti i druge sredine u Istri da otvore jedan ovako edukativan kutak u svojim mjestima.

Na sastanku je Županija upoznata i s intencijom Grada Labina da podrži i suučestvuje u izgradnji Pčelarskog centra u Ripendi. Voditeljica LAG-a Istočna Istra Mirela Faraguna predstavila je sve natječaje Lokalne akcijske grupe koji će se provesti do kraja 2020. godine dok je Miljenko Vretenar naglasio važnost veće sigurnosti poljoprivrednika kroz mogućnost pronalaska načina kako bi se zakup poljoprivrednog zemljišta ugovarao na duži vremenski period, odnosno minimalno na 25, ili čak na 50 godina.

Wiliam Negri založio se za  maksimalnu daljnju promociju Istre kao vrhunske svjetske gastro destinacije.

pinzan2.jpg (183 KB)