Pretraživanje

LABINSKE ZNAMENITOSTI: Gradske palace

Petak, 14. Svibnja 2010. - 7:27

Izgradnja palaca u starom gradu Labinu zapocela je nakon dolaska Mletacke republike na vlast, tocnije pocetkom 16. stoljeca. Unutar starogradskih zidina nalazimo nekoliko palaca koje su bile u vlasništvu znamenitijih labinskih obitelji kao Scampicchio, Luciani, Battiala Lazzarini, Manzini, Negri, Francovich.

Palaca Scampicchio je renesansna palaca sagradena u 16. stoljecu, smještena pored župne crkve. Bila je u vlasništvu jedne od poznatijih gradskih obitelji iz cijih redova potjece cijeli niz intelektualaca i nekoliko gradonacelnika Labina (najpoznatiji je dr. Antonio Scampicchio). Obitelj je podrijetlom iz Rijeke, a labinski dio pocinje s Matteom Scampicchio kojeg je Venecija postavila u Opcinsko vijece Grada Labina 1449. godine. Postali su jedna od najuglednijih labinskih obitelji, a bilo im je povjereno i cuvanje gradskog arhiva koji je bio pohranjen u njihovoj palaci u Starom gradu. U palaci su takoder cuvali zbirku geoloških rijetkosti ovog kraja. Obitelj Scampicchio je 1582. godine donirala dio svoje zemlje za širenje župne crkve, a zauzvrat su od pape Urbana VIII dobili dozvolu da svoju palacu u neposrednoj blizini crkve spoje sa crkvom, odnosno da izgrade svoj privatni prolaz do crkve. Nekoliko stoljeca kasnije, 1735. godine, papa Klement XII je obnovio taj privilegij obitelji Scampicchio, ali pod uvjetom da na prolaz stave rešetku. Na fasadi palace još se može vidjeti prekrasan grb obitelji Scampicchio.

Ako se nastavimo penjati istom ulicom, nasuprot Narodnom muzeju Labin zamjecujemo kucu obitelji Luciani, u kojoj je danas smještena Gradska galerija Labin. Iznad ulaznih vrata zamjecujemo grb obitelji Luciani s likom ribe (tal. luccio - štuka). Luciani su jedna od najstarijih patricijskih obitelji u Labinu, spominju se vec u 14. stoljecu. Za citavog trajanja mletacke uprave Labinom pripadnici obitelji Luciani bili su clanovi Opcinskog vijeca, suci ili notari. Jedan od najznacajnijih clanova obitelji bio je Tommaso Luciani koji se istaknuo kao jedan od istarskih voda pokreta iredentizma, a bavio se i arheologijom i poviješcu. U današnjoj Ulici Giuseppine Martinuzzi smjestile su se jedna pored druge nekoliko baroknih gradskih palaca izgradenih u 17. stoljecu. Ako se spuštamo sa Fortice, nasuprot galerije «Alvona», nalazi se nekadašnja palaca obitelji Manzini. Obitelj je kupila posjede nekadašnjeg samostana u Klavru, a nosili su titulu markiza. Obitelj se ugasila pocetkom 19. stoljeca.

Odmah do palace Manzini smjestila se kuca obitelji Negri (danas se «Re» bar nalazi u atriju ove palace). Neko vrijeme je u njoj bila bolnica, zatim rodilište te škola. Prvi pripadnik obitelji Negri, bankar i poslovni covjek Giovanni Antonio, doselio se u Labin 1512. godine iz okolice Bergama. Još od vremena doseljenja obitelj Negri je uživala privilegije i naklonost mletackih podestata te su krajem 16. i pocetkom 17. stoljeca posjedovali devet kuca u gradu, tri mlina i nekoliko manjih posjeda. Bavili su se trgovinom drvom i poljoprivrednih proizvoda, lovom i ribolovom.

Povezane vijesti:

LABINSKE ZNAMENITOSTI: Malo kazalište

LABINSKE ZNAMENITOSTI: Gradske zidine i vrata

LABINSKE ZNAMENITOSTI: Gradska loža

LABINSKE ZNAMENITOSTI: Podestatova palaca

LABINSKE ZNAMENITOSTI: Gradski trg