Pretraživanje

LABINSKE UDRUGE: Pcelarska udruga „ LABIN „

Srijeda, 31. Ožujka 2010. - 13:26

Pcelarska društvo Labin osnovano je 13. travnja 1980. godine. Osnivanju je prethodilo formiranje Inicijativnog odbora 1978. godine. Osnivacka skupština održana je u prostorijama Zajednice Talijana uz nazocnost pok. Antuna Dobrica, tadašnjeg predsjednika Skupštine Opcine Labin. Razvoj pcelarstva na podrucju bivše opcine Labin vezano je uz ime pok. Napoleona Salvara koji je bio prvi predsjednik Pcelarskog društva Labin i jedan od glavnih osnivaca društva. Salvaro je niz godina bio aktivan u Pcelarskom savezu, a 1981. godine izabran je za predsjednika Skupštine Pcelarskog saveza SRH. Pored tih dužnosti Salvaro je bio clan Komisije za pcelarstvo pri Republickom komitetu za poljoprivredu te clan  predsjedništva Pcelarskog saveza Jugoslavije. Povodom 100. obljetnice izlaska casopisa Pcela dobio je priznanje za razvoj pcelarstva.

Pcelarstvo na podrucju opcine Labin datira više od 1000 godina. Pisanih dokumenata o pcelarstvu na Labinštini ima iz XVI., XVII. I XVIII. stoljeca. U tim dokumentima navodi se da Labinština izvozi meso, drvo i med. Nakon 2. svjetskog rata pri poljoprivrednoj zadruzi u Labinu postojao je društveni pcelinjak koji se nažalost ugasio. Danas Udruga pcelara „Labin“ ima sve znacajniju ulogu u našem kraju. Djeluje za podrucje Grada Labina i svih labinskih opcina. Udruga broji 38 clanova, a popisom iz 2008. godine na podrucju Labinštine pcelarstvom se bavi 70 pcelara. Rad Udruge pcelara Labin usmjeren je prvenstveno edukaciji pcelara i to putem predavanja koja obuhvacaju tehnologiju pcelarenja, ali i zakonsku regulativu kako kod nas tako i u EU. Krajem 2008 godine predavanje na temu pcelarenja u Europskoj uniji održao je gosp Livio Dorigo iz Trsta, a pocetkom 2009. godine priznati zagrebacki pcelar i kolumnist Hrvatske pcele mg. Nenad Strižak na temu “ Pogreške i suvišnosti u pcelarstvu te primjena oksalne kiseline “. Pocetkom 2010. godine  održano je predavanje pcelara Josipa Križa na temu “ Suzbijanje varooe i Nosema cerana “. Krajem godine u planu je još jedno predavanje.

Pcelarska udruga “Labin” svoj rad usmjerava i na prezentaciju pcelara te ih prati na takmicenjima. U 2009. godini  na 4. Danima meda u Pazinu po prvi puta predstavili su se pcelari  Labinštine, a sudjelovali su i ove godine. Kako Udruga pcelara „Labin“ ove godine obilježava tridesetu godišnjicu postojanja labinski pcelari potrudili su se da njihov štand bude što atraktivniji. Na štandu koji je imao simboliku rudarstva predstavilo se 12 pcelara Labinšcine te su polucili vrlo dobre rezultate. Fredi Petrovic osvojio je zlatnu diplomu za med od rašeljike te srebrnu diplomu za cvietni med, Cvetko Gortan zlato za bagremov med a Janko Rumin zlato za med od kadulje. Udruga pcelara „Labin“ redovito prezentira svoj rad na proslavama u organizaciji Grada Labina . Inicijatori su i  akcije darivanja meda Crvenom križu Labin za pomoc najugroženijim obiteljima  te vrticima una Vinežu i Potpicnu. Krajem prošle godine poklonili su više od 80 kilograma meda.  

Pcelarska udruga „Labin“ Labin

Predsjednik: Zvonko Radas, tel. 098 433 146

Povjerenik i clan uprave: Cvetko Gortan, tel. 098 193 85 50

Clan uprave: Zvonko Pavicic, tel. 091 541 5244

Clan uprave: Fredi Petrovic, tel. 098 874147

Blagajnik: Elvis Vlacic, tel. 098 847895

Adresa: Rudarska 1, 52220 Labin  

e-mail pcelarstvo.labin@gmail.com

Povezane vijesti:

LABINSKE UDRUGE: Udruga osoba s invaliditetom

Udruge gradana u Proracunu Grada Labina

LABINSKE UDRUGE: Udruga za zaštitu životinja Fenix

LABINSKE UDRUGE: Joga u svakodnevnom životu

LABINSKE UDRUGE: Sportsko-rekreativni klub Alba

Godišnja Skupština Udruge osoba s invaliditetom Labin

LABINSKE UDRUGE: Klub lijecenih alkoholicara „Centar“

LABINSKE UDRUGE: Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Labin

LABINSKE UDRUGE: Udruga za obuku i školovanje pasa Alfa – dog