Pretraživanje

Labinjonska cakavica je cagodar

Petak, 09. Prosinca 2016. - 0:00

 „Cagodar je ta naš Labin. Cagodar je naš zajik, naša labinjonska cakavica." Danas su u više navrata izrečene rečenice tijekom predstavljanja vizualnog identiteta „Labinjonske cakavice“ kojeg su autori labinski dizajneri sa zagrebačkom adresom, Klaudia Barbić i Piero Ricci.

 

Labinjonska cakavica je projekt grada Labina čija je misija očuvanje, njegovanje i promoviranje izvorne dijalektalne riječi dok se predstavljenim vizualnim identitetom cakavice autentičnost labinskog govora stavljena u interakciju sa promatračem kroz atraktivne i suvremene kanale komunikacije, rečeno je na konferenciji za medije na kojoj su govorili Klaudia Barbić i Piero Ricci, dizajneri vizualnog identiteta, Neda Milenkovski, suradnica na projektu i Loredana Ružić Modrušan, viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću u Gradu Labinu.

Vizualni identitet inspiriran je povezivanjem tradicionalnih vrijednosti i suvremenih potreba.   

Grad Labin u planu ima brojne projekte. Ono što se u najskorije vrijeme najavljuje je izdavanje zbirke `Čakulodi na turione` te tematske slikovnice za najmlađe. Oba dijela su u pripremi, a njihova promocija bit će u 2017. godini. Također, projekt "Labinjonska cakavica" dobit će vrlo skoro svoju web stranicu, a od danas je  na facebooku.

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da su građani Labina  Labinštine vrlo pozitivni i osjetljivi na izvornu besedu što kazuje i činjenica da je projekt Labinjonska cakavica proglašen događajem godine. To je svakako dodatni impuls svima koji daju svoj doprinos pomno radeći na očuvanju i promociji cakavice.

Dobro će doći svaka sugestija, svaka ideja, svaka pomoć usmjerenja ka zajedničkom cilju, a taj je da labinjonsku cakavicu uvrstimo u listu nematerijalne baštine jer je to neminovno i nedvojbeno zasluženo.