Pretraživanje

Labinu nagrada s konferencije "Pametni gradovi - gradovi budućnosti"

Srijeda, 12. Listopada 2016. - 0:00

Još jedno veliko priznanje Istri jučer je stiglo s Konferencije „Pametni gradovi - gradovi budućnosti“, održanoj u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski. Naime, u sklopu Konferencije, koja promovira izvrsnost i inovativnost rješenja implementiranih u hrvatskim gradovima, dodijeljene su i nagrade u ukupno pet kategorija (energetika, uprava, obrazovanje, okoliš i turizam), a njih čak tri osvojili su istarski gradovi - Pula, Labin i Umag.

Grad Pula je za projekt WILDSEA nagrađen prvom nagradom u kategoriji "Pametni turizam", Grad Labin u kategoriji „Pametnija energetika“ za projekt „Provođenje energetske obnove u zgradarstvu“ , a Grad Umag u kategoriji „Pametniji okoliš“ za projekt „Umag: smart city-green city 2010.-2020.“ U ime Grada Labina nagradu je preuzela zamjenica gradonačelnika Eni Modrušan. "Labin je primjer dobro umrežene zajednice u kojoj razvijamo novu kulturu življenja", izjavila je prilikom preuzimanja nagrade zamjenica gradonačelnika.

Na osvojene nagrade osvrnuo se istarski župan Valter Flego ujedno čestitavši dobitnicima.
„Istarska županija i istarski gradovi po mnogočemu prednjače u Hrvatskoj što iznova dokazuju današnja priznanja na koja smo iznimno ponosni. Potvrda je to da dobro radimo svoj posao te možemo poslužiti kao primjer dobre prakse ostalima u državi. Tim ćemo smjerom nastaviti kako bi i dalje bili u korak s najnaprednijim načinima poslovanja i upravljanja na dobrobit istarskih građana“, naglasio je župan Flego. Istra je, dodaje župan Flego, ujedno i prva regija u Hrvatskoj, ali i šire, koja provodi smjernice Europske komisije upravo na te teme.

Konferencija „Pametni gradovi - gradovi budućnosti“, koju organiziraju Večernji list i Poslovni dnevnik, posvećena je podizanju opće svijesti javnosti oko važnosti razvoja novih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života stanovnika hrvatskih gradova. (REX)

PAMETNIJA ENERGETIKA
„Provođenje energetske obnove u zgradarstvu“

Grad Labin je još 2008. godine potpisao Energetsku povelju kojom se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih njenih građana. U 2009. godini Grad Labin je uključen u City SEC projekt, čiji su glavni ciljevi povećanje broja energetski održivih zajednica, podizanje svijesti o uravnoteženom korištenju energije, smanjenje lokalne emisije CO2 i postizanje energetske samoodrživosti grada. Grad Labin je ujedno i potpisnik Sporazuma gradonačelnika te je razvio SEAP - Akcijski plan energetske održivosti za razdoblje od 2013. do 2020. godine. Trenutno sudjeluje u Projektu Life SEC Adapt koji predstavlja nastavak i unaprjeđenje City SEC projekta u sklopu kojeg će se izraditi plan klimatskih promjena, te pristupiti inicijativi Novi sporazum gradonačelnika. Izrađen je Akcijski plan energetske učinkovitosti na području grada Labina za razdoblje 2017. - 2019. godine i Godišnji plan energetske učinkovitosti Grada Labina za 2017. godinu.

Na području Grada Labina najveće emisije CO2 ima sektor zgradarstva 33.919 t CO2 što iznosi 74,06%. Slijedi sektor prometa sa 24,90% te javna rasvjeta sa samo 1%.

Grad Labin je među pionirima u provođenju projekata energetske obnove višestambenih zgrada. Prva fasada je obnovljena još 2005. Od 2009. do 2014. godine obnovljeno 34 zgrada, a od prvih zahtjeva stanara do danas, Labin Stan d.o.o. kao upravitelj, aktivno se uključio u postupak obnove zgrada. Na prvi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) 2014. godine prijavljeno je sedam zgrada i svih je sedam zadovoljilo uvjete natječaja. Ukupna vrijednost investicija iznosila je 4.020.779 kuna, a ostvareno sufinanciranje putem Fonda 1.579.630 kuna, a te iste zgrade prijavljene su i za poticaj EIB i ostvarile su sufinanciranje u iznosu od 278.014 kuna. Na drugi natječaj FZOEU u 2015. godini upućeno ukupno 69 prijava za zgrade na upravljanju kod Labin Stana i to: 16 za energetski pregled i energetske certifikate, 27 za izradu projektne dokumentacije i 24 za provođenje energetske obnove. Od ukupno 69 prijava, njih 67 prijava je pozitivno riješeno. Ukupna vrijednost investicija iznosi 15.963.126 kuna, od čega ukupno sufinanciranje FZOEU za sve tri mjere i za sve zgrade iznosi 5,8 milijuna kuna a poticaji ostvareni putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) iznose 402.280,00 kn. U 2015. godini objavljen je izvanredan natječaj FZOU za energetsku obnovu višestambenih zgrada, te je za područje Grada Labina prijavljeno još 10 zgrada koje su sve zadovoljile uvjete natječaja. Jedna zgrada je ostvarila pravo na sufinanciranje dok će za ostale FZOEU iznaći sredstva. Interes za obnovu zgrada od strane suvlasnika je i dalje velik, tako da se procjenjuje da će se na slijedeći natječaj prijaviti više od 30 zgrada sa područja Grada Labina. Ovi brojevi, zahvaljujući velikom angažmanu i interesu građana, svrstavaju Grad Labin u sam vrh gradova u Hrvatskoj po energetskoj obnovi zgrada.

Grad Labin je uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU-a) u 2013. i 2014. godini proveo projekt na 38 obiteljskih kuća u ukupnoj vrijednosti 1.140.000,00 kuna (ugradnja solarnih kolektorskih sustava za grijanje i proizvodnju tople vode, te obnova termofasada, krovišta, građevne stolarije i sličnih investicija).

Ostali projekti:

-       Energetsko certificiranje javnih zgrada kuna.
-       Energetska obnova centra za osobe s teškoćama u razvoju Liče Faraguna
-       Energetska obnova OŠ Matije Vlačića,
-       Ugradnja fotonaponske elektrane na centralnom vrtiću Pjerina Verbanac
-       Ugradnja solarnih kolektora, geotermalne dizalice topline u jaslicama
-       Postavljanje četiri fotonaponskih elektrana na krovove zgrada u vlasništvu Grada Labina, modelom javnog-privatnog
        partnerstva
-       Izrada studije energetske učinkovitosti u prometu.