Pretraživanje

Labin ispratio 2012. u sajamskom ruhu i festivalskom duhu

Srijeda, 09. Siječnja 2013. - 8:42

Zabavom otvorenom za sve gradane i njihove goste uz pop-rock cover grupu SANE iz Zagreba, na Trgu labinskih rudara u centru Labina ispracena je 2012. i docekana 2013. godina, a ujedino i okoncana 11-dnevna blagdanska manifestacija “vaKOVE zimi ni”.  Nakon mnogo godina Labin je krajem 2012. ponovno dobio božicno-novogodišnji sajam, ali i organizirani docek Nove godine na jednom od gradskih trgova. Samom doceku prethodilo je 11 sajmenih dana, kao i 10 veceri ispunjenih glazbom i zabavom.

 

Božicno - novogodišnji sajam

 

Tijekom svih 11 dana, a pogotovo nakon Badnjaka, dnevni je sajamski dio bilježio neujednacenu posjecenost, cemu je samo djelomicno uzrok bilo hladno i neugodno vrijeme,  a uglavnom na koncu ipak slab odaziv izlagaca, koji su se unatoc pruženoj infrastrukturi, pristupacnoj cijeni sajamskog štanda pa cak i ponudenim subvencijama od strane Udruženja obrtnika pojavili u skromnom broju od svega 15-tak sudionika. Uzrok tome organizatori vide prvenstveno u lošoj gospodarskoj i ekonomskoj situaciji, kao i u za prvu godinu možda predugom trajanju sajma od 11 dana. Ipak, nekoliko dnevnih dogadaja privuklo je veci broj posjetitelja na Trg labinskih rudara – Labin zdravi grad imao je odlicno posjecene glazbeno-scenske i likovne radionice, zanimljiv je bio i Gastro show u partnerstvu s restoranom “Velo kafe” i vrsnim hrvatskim chefovima (Andrej Barbieri, Boris Mihovilic, Srdana Jevtic), a najveca posjecenost definitivno je bila na Badnje jutro, kada su ugostitelji Labinštine, u suradnji s Udruženjem obrtnika i Gradom Labinom dijelili gradanima besplatne marende, uz nastup Gradskog orkestra i klape Labin.

 

Klapa Labin i labinski gradonacelnik Tulio Demetlika

Vecernja glazbeno-scenska dogadanja su, s druge strane, pokazala da stanovnici Labina i Labinštine u božicno i novogodišnje vrijeme stvarno žive za zabavu! Svaku se vecer u šatoru na Trgu labinskih rudara našlo ponešto za ljubitelje razlicitih žanrova glazbe, od etno i blues koncerata do žešceg rocka ili stand-up komedije, a nekoliko je koncerata privuklo i više zianteresiranih nego što ih stane u 250 “kvadrata” veliki šator. Vec je prvoga dana otvaranje festivalskog dijela manifestacije uz nastup Šajete gotovo ispunilo sva mjesta ispred pozornice, da bi sljedeci dan na “8. Labin Christmas Rock-u” Psihomodo Pop, Pozdrav Azri i domaci Storm svojom rock svirkom privukli preko 400 posjetitelja. Kada se cinilo da je teško ponoviti ovakvu posjecenost, došla je posljednja subota u godini i koncert sarajevskog Zabranjenog pušenja, splitskih Djecaka i zagrebackog Baltazara, te fantastican broj od preko 600 posjetitelja na ovom zvucnom koncertu. Nekoliko dana prije, na sam Badnjak, zabava je prebacena u obližnji KUC “Lamparna”, gdje je na Božicnom party-ju elektronske glazbe cije su glavne zvijezde bili atraktivni live house bend Kazoo iz Bosne i Hercegovine, te domaci DJ-i Tom Jay, Phunk Lexx i Lucca C, takoder okupilo cak 600 rasplesanih gostiju. Sama završnica festivala i docek Nove godine kulminirao je oko dva sata iza ponoci, kada se šator ponovo napunio gotovo do posljednjeg mjesta, a odlicni zagrebacki Sane odsvirali svoj drugi set bezvremenskih domacih i svjetskih pop-rock hitova.

 

Božicni party elektronske glazbe - KUC Lamparna

 

Sajam i festival su uz brojne lokalne posjetitelje i goste, u više navrata posjetili labinski gradonacelnik Tulio Demetlika i pulski gradonacelnik Boris Miletic. Procjena organizatora je da je što dnevne, što vecernje dogadaje tijekom 11 posljednjih dana 2012. godine u Labinu posjetilo preko 4000 posjetitelja, što je najbolji moguci dokaz da je naš grad željan blagdanskih dogadanja, u ovakvom ili slicnom obliku, te veliki poticaj da se iduce godine opet održi ovakva manifestacija. Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije "VaKOVE zimi ni" su Grad Labin i Turisticka zajednica Labin-Rabac. Željno išcekujemo sljedecu godinu i manifestaciju vaKOVE zimi ni 2013.!

 

Gastro show vrsnog hrvatskog chefa Andreja Barbieria