Pretraživanje

Konferencija za medije Gradonačelnika Grada Labina

Utorak, 19. Prosinca 2017. - 0:00

Gradonačelnik Valter Glavičić, zajedno sa zamjenicom Federikom Mohorović Čekada i višom savjetnicom za informiranje i odnose s javnošću, Loredanom Ružić Modrušan, održao je posljednju ovogodišnju konferenciju za medije, u centru grada, atriju ispred caffe bara „Valentino“ i „Olimp“.

U svome obraćanju Gradonačelnik se osvrnuo na proračun za iduću godinu, koji je predložen u visini 102 milijuna kuna, kao i značajne kapitalne projekte koji će ubrzo biti realizirani.

Rekao je kako je proračun razvojan, sa visoko postavljenim ciljevima, ali istovremeno i izvediv i realan. Počevši od najmlađih istaknuo je, radovi na proširenju Dječjeg vrtića Gloria biti će gotovi do polovice ožujka te će time sva djeca u Gradu Labinu imati osigurano mjesto u vrtiću. Centralni vrtić također dobiva bolje uvjete, naime, sljedeće će se godine realizirati projekt energetske obnove fasade. Plan gradskih vlasti je usmjeren i prema rješavanju potreba starijih građana, stoga se iduće godine planira riješiti dokumentacija za izgradnju Doma za starije osobe. Značajni su i projekti poput zaobilaznice za Rabac koja se planira preko Gornjeg Rapca te staze na potezu od Maslinice do Prtloga čime bi se značajno obogatila turistička ponuda. Prva faza ovoga projekta je rješavanje imovinsko – pravnih odnosa. Ulaganje u sportsku infrastrukturu također je u planu, natkrivanjem boćarskog igrališta Šćiri.

Zamjenica gradonačelnika izvjestila je kako se dovođenjem optičke infrastrukture do labinskih škola stvaraju potrebni preduvjeti za poboljšanje uvjeta u nastavi. U labinske osnovne škole uskoro se uvode  e-imenici, a u OŠ Matije Vlačića stižu dvije pametne ploče. Kako je bilo i najavljeno, iduću pedagošku godinu roditelji će djecu upisivati u vrtić putem e-upisa.

„Od iduće školske godine udžbenici će biti besplatni za sve učenike od prvog do osmog razreda. Grad Labin financira sedam odjeljenja produženog boravka u osnovnim školama, a pripremamo i pomoćnike u nastavi za djecu s posebnim potrebama vrtićkog uzrasta.“ – izjavila je Mohorović Čekada

Pred gradskom upravom Grada Labina predstoji sistematizacija i reorganizacija, a sve s ciljem povećanja otvorenosti i transparentnosti. Upravo iz tog razloga posljednjih mjesec dana provodi se anketiranje građana o zadovoljstvu pruženim uslugama gradske uprave. Upitnik je do sada ispunilo stotinjak građana.

Glavičić je istaknuo i kako se odvijaju radovi na krovištu Circola te najavio sanaciju plafona, ali i fasade gradskog sata. Jednako tako započet će projekt sanacije fasade zgrade Pučkog otvorenog učilišta. Projekt će biti kandidiran na natječaj.

Što se gospodarstva tiče, uskoro će biti vidljivi značajni pomaci u Poduzetničkoj zoni, kada će svoja vrata otvoriti dvije nove tvornice.

Gradonačelnik je najavio kako će do petka, 22. prosinca, biti gotovi radovi na  usponu za Stari grad, dok je službeno otvorenje zakazano za 8. siječnja iz razloga što nakon postavljanja zadnje kockice treba proći dva tjedna te se obaviti nadzor. Uputio je zahvalu svim izvođačima radova na profesionalnom i brzo obavljenom poslu.  

Loredana Ružić Modrušan pozvala je sugrađane da se pridruže blagdanskim aktivnostima u ulici Zelenice koja će već od sutra biti zatvorena za promet kako bi se postavile adventske kućice i pozornica. Labinski advent koji traje tri dana biti će obilježen i humanitarnom notom za pomoć bolesnoj sugrađanki Barbari Načinović.