Pretraživanje

Izvještaj Gradonačelnika pohvaljen od strane vijećnika

Srijeda, 04. Kolovoza 2021. - 0:00

Gradonačelnik Valter Glavičić podnio je jučer Gradskom vijeću opširno izvješće o radu Gradonačelnika Grada Labina za razdoblje siječanj – lipanj 2021. U dvadesetominutnom izlaganju gradonačelnik Glavičić podsjetio je na intenzivno razdoblje u kojem su odrađeni značajni projekti u Labinu.

Posebno je istaknuo i obilježavanje stote obljetnice Labinske republike koja je unatoč svim propisanim uvjetima za održavanje bila jedan od događaja koji je popraćen daleko šire od istarskih okvira.

„Naši preci su bili posebni čitavo jedno stoljeće unazad, a na nama je bilo „samo“ da dostojno i dostojanstveno obilježimo period od 41 dana, koliko je taj otpor i 1921. godine potrajao. Mnogo je ljudi sudjelovalo u organizaciji brojnih manifestacija koje su se mogle dogoditi uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a svih je krasila zajednička nit vodilja: ljubav i ponos prema našim kovarima. Brojne svjetlosne instalacije promijenile su vizuru našega grada, dale nam do znanja da imamo više točaka u našem gradu koje će zasjati nekim novim sjajem, a novoobnovljeni šoht osvjetljen je trajno i time smo napravili još jedan korak prema revalorizaciji naše prebogate rudarske baštine. Krvova placa na Vinežu, nakon obnove postala je omiljeno mjesto za šetnju i obilazak, ne samo Vinežana nego i svih Labinjana i njihovih gostiju, a tamošnji postament „Da se svojni ne zobi“ prenijeli smo na sve Labinjane.“ – istaknuo je Glavičić.

Istaknuo je i brojne projekte poput obnovljene prometnice u naselju Kapelica, početka izgradnje Doma za starije, kapitalnog projekta kojeg očekuju generacije Labinjana, vrijednog 36 milijuna kuna, a građevinski radovi biti će gotovi u roku 18 mjeseci od početka radova koji su bili u svibnju ove godine te nakon toga kreće opremanje.

Prezentirao je i razne komunalne zahvate na inicijativu građana poput rješavanja prilaza, parkinga i postave javne rasvjete, ali i projekte poput Grada za mlade, certifikata koji je  Gradu Labinu dodijeljen kao jednom od samo devet gradova u državi i jedinom u Istri.

Projektom „Za Labin bez plastike“ Labin postaje jedna od rijetkih  sredina kojoj je cilj u narednom periodu potpuno izbaciti iz upotrebe jednokratnu plastiku, a isti je pobudio veliko zanimanje i interes Labinjana.

Za kraj svog izvještaja gradonačelnik Valter Glavičić naglasio je i potpunu transparentnost grada Labina koji je nedavno i predstavio aplikaciju kojom se na jednostavan način mogu pregledati svi troškovi gradske uprave.

„Ovakav vid transparentnosti nešto je što većina čelnika i uprava izbjegavaju, no Labin se potpuno otvorio i svima na uvid pruža podatke o svim troškovima plaća, reprezentacije, cijenama usluga i medija. Pozivam i ovim putem ostale da slijede naš primjer“ – zaključio je gradonačelnik Valter Glavičić koji je za svoj izvještaj dobio pohvale vijećnika, a posebno vijećnice Brune Gobo (IDS-ISU) koja je iznesla zahvalu labinskih umirovljenika za konačnim početkom gradnje doma za starije.

Prilozi