Pretraživanje

Izvješce gradonacelnika o susretu s celnicima HEP-a i gradnji zamjenskog bloka TE Plomin 1

Utorak, 07. Prosinca 2010. - 13:06

Na sinoc održanoj 15. redovnoj sjednici Gradskog vijeca gradonacelnik Grada Labina Tulio Demetlika upoznao je vijecnike Gradskog vijeca o aktivnostima i poduzetim mjerama vezano za gradnju treceg bloka TE Plomin.

Naime, nakon saznanja iz medija o prijedlogu Vlade Republike Hrvatske s 30 investicijskih projekata od interesa za Republiku Hrvatsku od 23. rujna 2010. godine, medu kojima se kao prioritetna investicija navodi i energetski projekt gradnje zamjenskog bloka elektroenergetskog postrojenja TE Plomin 1 i rasprave na sjednici Gradskog vijeca Grada Labina od 27. rujna 2010. godine, o toj temi  je raspravljala i koordinacija gradonacelnika Grada Labina Tulia Demetlike i nacelnika svih labinskih opcina održane 18.listopada 2010. godine.

Na koordinaciji je zauzet stav o nužnosti zajednickog pismenog obracanja Jadranki Kosor, predsjednici Vlade Republike Hrvatske, u kojem se navodi kako do sada od strane nadležnog ministarstva pa ni HEP-a  nije uspostavljen službeni kontakt sa zainteresiranim jedinicama lokalne samouprave.

U zajednicki potpisanom pismu istice se da je opcinama Kršan, Pican, Raša,  Sv. Nedjelja i Gradu Labinu prioritetno poticanje novih investicija, otvaranje novih radnih mjesta uz istovremeno unapredenje i razvitak lokalnog gospodarstva, pa se stoga ocekuje da se na takvim strateškim projektima uspostavi dobra suradnja izmedu jedinica lokalne samouprave i državnih institucija, a sve u cilju zadovoljavanja obostranih interesa.

Nakon toga uslijedio je poziv iz HEP-a a potom i sastanak gradonacelnika Labina i nacelnika labinskih opcina s celnicima Uprave HEP-a na kojem su upoznati s aktivnostima i mjerama poduzetim oko gradnje zamjenskog bloka na lokaciji TE Plomin 1 te razgovarali o modelu buduce suradnje.

"Dogovorili smo se da u tim pregovorima moramo prije svega voditi racuna o zaštiti ljudskog zdravlja i ocuvanju okoliša. Skup tema koji zanima javnost kada je rijec o ovoj investiciji je vrlo brojan i krece se od ekonomskih interesa do ekologije, što iziskuje organiziranost i sistematicnost u pregovorima. Startna pozicija nas celnika opcina Labinšcine je da se argumentirano ude u sve otvorene teme koje danas odreduju pozicije svih dionika i nositelja interesa", naglasio je gradonacelnik Tulio Demetlika.

Celnici HEP-a istakli su da je zgotovljena Studija zaštite okoliša koja se mora prihvatiti na javnoj raspravi kao i glavnina projektne dokumentacije. Nakon održavanja javne rasprave koja bi se, istice gradonacelnik Tulio Demetlika, trebala održati i u lokalnim zajednicama kojih se gradnja TE Plomina 3 osobito tice, potrebno je pribaviti lokacijsku dozvolu  nakon cega slijedi pocetak gradnje.

Gradonacelnik Tulio Demetlika je u svom obracanju gradskim vijecnicima istaknuo važnost zauzimanja jasnog i zajednickog stava, te utvrdivanja prioriteta osobito imajuci u vidu iskustva s HEP-om  u vrijeme gradnje TE Plomina 2.

U raspravi su vijecnici Gradskog vijeca zatražili formiranje zajednickog tijela svih politickih stranaka zastupljenih u Gradskom vijecu Grada Labina kao i održavanje tematske sjednice o toj temi.

Povezane vijesti:

Gradonacelnik Tulio Demetlika i nacelnici labinskih opcina susreli se sa Upravom HEP-a