Pretraživanje

Izložbe Renata Percan i Irene Horvat Gayatri u Narodnom muzeju Labin

Ponedjeljak, 02. Kolovoza 2010. - 10:46

Prošlog su tjedna u Narodnom muzeju Labin održane dvije vrlo sadržajne i znacajne manifestacije. U srijedu je upriliceno svecano zatvaranje samostalne izložbe radova Irene Horvat Gayatri, akademske slikarice iz Zagreba koja je izlagala svoje interpretacije na platnu devet staroslavenskih božica. Umjetnica koja je naprosto opsjednuta kulturom Dalekog istoka (svom prezimenu dodala je i prezime Gayatri, što je inace hinduska božica sunca), donijela je sa sobom i tri plesacice koje su na platou ispred crkve sv. Stjepana izvrsno otplesale nekoliko egzoticnih, orijentalnih plesova tako da je zatvaranje izložbe održano u vrlo osebujnoj atmosferi.

U petak u jednoj naprosto magicnoj atmosferi održano je otvaranje samostalne izložbe pastela Renata Percan koji je i sam, unatoc zdravstvenih tegoba, sudjelovao i doživio prave ovacije mnogobrojnih pridošlih štovatelja njegove umjetnosti. Renato osim što je jedan od miljenika labinske likovne publike, posebno je cijenjen i od strane labinskih umjetnika, tako da su na otvaranju njegove izložbe, što u pravilu u slicnim prigodama nije slucaj, bili prisutni mnogobrojni od njegovih kolega, pridošlih ne samo iz Labina i okolice, nego i iz Pule. Prigodnu rijec održao je dr. sc. Milan Polic koji je naglasio originalnost i izvanrednu vještinu Renatovih umjetnickih ostvarenja. Gradonacelnik Demetlika koji je imao cast otvoriti izložbu okarakterizirao je Renata kao velikana suvremene umjetnosti, a sam Renato u svojim rijecima zahvale istaknuo je kako ga je ovaj izuzetno srdacan susret s njegovim Labinjanima uistinu pomladio. Nacelnik Opcine Raša najavio je gostovanje Renatove izložbe u Raši tijekom rujna.

Na izložbi je predstavljen 81 Renatov pastel vecinom iz razdoblja 2003.-2010., a iznimno plodna bila je godina 2007., kada je nastala gotovo polovica izloženih djela. Renato s tim novim radovima pokazuje kako je izvršio odlucan i korijenit zaokret u svom likovnom izricaju. Ranije crteže koji su bili satkani od desetak tisuca linija je sada zamijenio smirenijim potezima u tehnici pastela. Naime Renatovo krhko zdravlje, a i godine ne dozvoljavaju mu njegov „tipicni i standardni“ izricaj, tako da se on hrabro i domišljato upustio u novu avanturu mijenjajuci sredstvo i stil. Pasteli mu omogucavaju da i nadalje iskazuje sve odlike vrsnog, nadahnutog, maštovitog, izvornog i uvijek svježeg umjetnika. Renatova izložba biti ce otvorena u Muzeju do 15. kolovoza 2010. godine.

Povezane vijesti:

Retrospektivna izložba Vere Kos Paliska u Gradskoj galeriji i Narodnom muzeju

Otvorena izložba „Slavonske grafike“

Humanitarna izložba „Život je lijep“

Izložba slikara i dizajnera Aleksandra Pedovica

U Gradskoj galeriji i Narodnom muzeju Labin otvorene dvije izložbe

Ratko Odalovic izlaže u Narodnom muzeju