Pretraživanje

Gradsko vijece mladih posjetilo Hrvatski sabor

Petak, 12. Travnja 2013. - 9:04

Vijecnici Gradskog vijeca mladih iz osnovnih škola Matije Vlacica i „Ivo Lola Ribar“ te Srednje škole Mate Blažine u pratnji voditeljica, i clanovi Savjeta mladih Grada Labina, jucer su u organizaciji Labin Zdravog grada, posjetili Sabor Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta Saboru docekala ih je gda. Sanja Šurina i provela kroz Sabor objašnjavajuci im temelje postojanja Hrvatskog sabora kao najviše zakonodavne instance u Republici Hrvatskoj, njegovu funkciju, povijest i znacaj. Ucenike je provela kroz sale za sastanke u kojima se docekuju najviši državni dužnosnici iz drugih zemalja, salu u kojoj se održavaju konferencije za medije te sale Ivana Mažuranica, bana Josipa Jelacica i drugih velikana. Objasnila im je rad pojedinih saborskih ureda i njihove funkcije. Takoder, napomenula je kako aktualni, sedmi saziv Hrvatskog sabora koji je konstituiran je 22. prosinca 2011. godine, broji 151 zastupnika, od cega je u saziv ukljuceno 39 žena odnosno 26%, što je viši postotak u odnosu na protekle mandate.

Ucenici su prisustvovali i plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora na kojoj se cesto vode žustre rasprave u postupku izglasavanja pojedinih Zakona i propisa. Nakon saborskog zasjedanja u sali bana Josipa Jelacica ucenicima su se pridružili saborski zastupnici Valter Boljuncic (IDS) i Peda Grbin (SDP). Punih sat vremena ucenici su tražili odgovore na pitanja vezana uz obrazovanje, modernizaciju i informatizaciju osnovnih i srednjih škola, nacin rada Hrvatskog sabora i razlozima ulaska saborskih zastupnika u politiku, pitanjima teritorijalnog ustroja države nakon ulaska Hrvatske u EU, razlozima izostanka zastupnika sa sjednica, jesu li zadovoljni nacinom funkcioniranja Sabora, jesu li gradani dovoljno ukljuceni u rad Sabora i jesu li gradani zadovoljni radom Sabora i njima kao saborskim zastupnicima. Zastupnici su strpljivo i na jednostavan, ucenicima razumljiv nacin, odgovarali na mnogobrojna pitanja.

Nakon posjeta Hrvatskom saboru ucenici su se uputili u galeriju Klovicevih dvora gdje su uz strucno vodstvo galerije obišli izložbu Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz. Izložba donosi 56 slika i skulptura najslavnijeg majstora 20. stoljeca., osnivaca kubizma, slikara, kipara, graficara i više od stotinu radova i dokumenata koji ocrtavaju uzbudljivo umjetnicko putovanje velikog stvaratelja modernizma. Vrlo impresivna i zanimljiva izložba Pabla Picassa, koja donosi njegov golemi opus kroz više stvaralackih faza: "modru", "ružicastu", "kubisticku", "klasicnu", "nadrealisitcku" i "ekspresionisticku, ostaje otvorena do 7. srpnja 2013. godine.