Pretraživanje

Gradonacelnik posjetio polaznice programa prevencije osteoporoze

Petak, 08. Ožujka 2013. - 13:18

Grad Labin u cilju povecanja kvalitete života žena trece životne dobi, u suradnji sa fitness centrom Atlantis D&N Labin realizira program prevencije osteoporoze. Clanice polaznice programa su žene starije od 60 godina sa prebivalištem na podrucju Grada Labina, a imaju dijagnosticiranu osteopeniju i osteoporozu. Vježbe osteoporoze vrše se uz strucni nadzor višeg fizioterapeuta. Program broji oko 25 polaznica, te je sufinanciran od strane Grada Labina u iznosu od 2.500,00 kuna mjesecno, dok same polaznice financiraju iznos od 50,00 kuna mjesecno.

Povodom Dana žena danas ih je posjetio gradonacelnik Grada Labina Tulio Demetlika te im cestitao Dan žena i za njihov dan zahvalio za sve doprinose  koje daju našem društvu u funkcijama majki, supruga, nona. Takoder, izrazio je zadovoljstvo što i u ovoj aktivnosti sudjeluje velik broj žena koje na taj nacin pravilnom i redovitom tjelesnom aktivnošcu djeluju prventivno na razvoj bolesti jer u prevenciji osteoporoze kljucnu ulogu imaju upravo vježbe. Polaznice su izrazile zadovoljstvo programom vježbi koje vodi Sanja Guculj.

Inace, vježbe se odvijaju dva puta tjedno, u jutarnjim satima, u trajanju od 60 minuta, uz iznimku ljetnih mjeseci (srpanj - rujan) kada je ljetna stanka. Osteoporoza je bolest koju karakterizira smanjenje gustoce kostiju, uslijed cega kosti postaju porozne. Tako su kosti oboljelih od osteoporoze izrazito krhke i osjetljive na traume, te sklone cestim frakturama. Bolest je cesta i zahvaca najcešce starije osobe, a osobito žene (u 75% slucajeva) stoga je vrlo važno djelovati preventivno, pravilnim životnim navikama.