Pretraživanje

Grad Labin u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Labin potiče jačanje ljudskih kapaciteta za zapošljavanje u Domu za starije

Četvrtak, 06. Srpnja 2023. - 0:00

Grad Labin je u svojem proračunu osigurao sredstva za 100% sufinanciranje čak šest polaznika tečaja njegovateljica s područja Grada Labina koje će temeljem sporazuma o suradnji svoju obveznu praksu odraditi u novoosnovanom Domu za starije uz mogućnost zapošljavanja u istoj ustanovi.


O programu:

Program osposobljavanja za obavljanje poslova njegovatelja/ice starijih i nemoćnih osoba nudi mnoga znanja i vještine poput upoznavanja građe i funkcije ljudskog tijela kao cjeline, životne funkcije za vrijeme bolesti, prepoznavanje znakova starosti i starenja, pružanje emocionalne podrške starijoj i nemoćnoj osobi.

Program osposobljavanja traje 500 sati, a realizirat će se redovitom i/ili konzultativnom nastavom. Teorijski dio programa u trajanju od 170 sati izvodi se u učionici ustanove, vježbe se izvode 50 sati u specijaliziranoj učionici opremljenoj za vježbe i praktični dio programa u trajanju od 280 sati koji se izvodi u zdravstvenoj ili socijalnoj ustanovi s kojom ustanova ima sklopljen ugovor o suradnji. Rad polaznika na praktičnoj nastavi nadzirat će mentor.

U program osposobljavanja za obavljanje poslova njegovatelja/ice starijih i nemoćnih osoba može se upisati osoba koja ima:

- završenu osnovnu školu

- navršenih 18 godina

- liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova njegovatelja/ice.

Osoba mora biti psihički stabilna (rad s bolesnima, nemoćnima, umirućima, izloženost emocionalnom stresu) i dobre psihofizičke kondicije (podizanje, nošenje, premještanje bolesnika/štićenika). Radi se stojeći, u smjenama te noću.

Za sve ostale polaznike cijena programa je 750 eura /5.650, 87 kuna, plativo u ratama. Predavači su iskusni i dugogodišnji suradnici Pučkog učilišta i djelatnici Doma zdravlja Labin. Upisi u program započeli bi 15.kolovoza, a tečaj bi započeo u rujnu nakon formiranja grupe/a. Predbilježbe i pitanja uvijek su mogući putem mail adrese učilišta: obrazovanje@uciliste-labin.hr ili na broj telefona +385 99 2005 700.

„Program osposobljavanja za njegovateljice usmjeren je na zadovoljavanje potreba lokalne zajednice i svega onog što nas čeka u budućnosti jer svatko do nas ući će u to doba života kada nam je potrebna njega i briga kako bližnjih tako i profesionalnog osoblja. Ovaj je program namijenjen osobama koje žele steći nove vještine i primijeniti ih u profesionalnom smislu, no moguće je istog završiti i steći vještine za npr. njegu u kući za svoje bližnje koji nisu u potrebi za institucionalnom njegom u sklopu domova za starije. Cjeloživotno obrazovanje od izrazite je koristi za vlastiti razvoj i povećanje mogućnosti zapošljavanja. Veselimo se novim polaznicima! „ poručuje Renata Kiršić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin.