Pretraživanje

Giuseppini Martinuzzi u čast

Petak, 12. Veljače 2021. - 0:00

U mjesecu veljači prisjećamo se velike labinske revolucionarke, učiteljice i pjesnikinje Giuseppine Martinuzzi. I ove godine Grad Labin i Gradska knjižnica prigodno obilježavaju značajnu obljetnicu naše sugrađanke koja je svoj profesionalni rad posvetila obrazovanju i odgoju djece radnika i seljaka, radeći trideset i dvije godine kao učiteljica. Kao socijalistkinja zastupala je prava djece, radnika i posebno žena te se zalagala za suradnju hrvatskog i talijanskog naroda u Istri.

Duboko poistovjećena  s problematikom radništva postala je simbolom borbe za radnička prava.

Revolucionarka, snažno povezana s rudarima rodne joj Labinštine. Upravo su oni često spominjani u njezinoj poeziji i mnogobrojnim javnim govorima i predavanjima. Njezine su riječi snažno odjekivale među "njenim" labinskim rudarima koji su 1905. godine stupili u štrajk.

Ove godine slavimo i 100. obljetnicu Labinske republike, poznatu pobunu labinskih rudara iz 1921. godine, koja neumitno baštini napredne socijalističke ideje ove istaknute Labinjanke.

Sto sedamdeset i sedmu godišnjicu rođenja Giuseppine Martinuzzi obilježavamo virtualno -  prigodnim videozapisom koji donosi segmente njezina života i djelovanja, projiciran u holu Knjižnice na ulazu u Memoriju rudarstva simbolički aludirajući na neraskidivu vezu ove slavne Labinjanke i rudara Labinštine.

Također, u Gradskoj knjižnici postavljena je i izložba knjiga iz Zavičajne zbirke Gradske knjižnice pod nazivom „Giuseppina“. Izložbu možete pogledati do 19. veljače, a videozapis je dostupan na sljedećoj poveznici.

Prisjetimo se zajedno naše sugrađanke koja je ostavila neizbrisiv trag u labinskoj povijesti!