Pretraživanje

Europska orijentacija Labina duža od četrdeset godina

Ponedjeljak, 03. Srpnja 2023. - 0:00

Vrhunski glazbeni događaj u kojem su učestvovala dva puhačka orkestra, Gradski orkestar Labin i  Orkestar „M. Nereo Pastorutti“ iz Manzana (IT)  bio je najbolji uvod u sadržajno i koncepcijski bogat program REPetrove -prve ovoljetne velike gradske manifestacije koja je privukla veliki broj Labinjana i gostiju. Moć puhačkih instrumenata osjetio se već s prvom zajednički izvedenom skladbom  R. Allmend  „Europa Marsch“ pod ravnanjem dirigenta Gradskog orkestra Labin Roberta Mikuljana. Nizao se izmjenjivanjem oba orkestra kroz devedeset minutni koncert koji je pod ravnanjem maestra Marca Bortolazzi iz Manzana  završio zajedničkom izvedbom skladbe Anbima in festa. Pod vedrim nebom, u danu kada se slavila 10-tu obljetnica priključenja Hrvatske Europskoj uniji, glazba je potvrdila da njezin univerzalni jezik spaja države i ljude.

Tim povodom u Labinu je boravila delegacija Općine Manzano koju su činili   Piero  Furlani, gradonačelnik Manzana, Silvia Parmiani, pročelnica za kulturu Općine Manzano i  Tiziana Fior, članica Paritetne komisije. Bila je to prigoda za susret i sa Sabrinom Stemberga Vidak, predsjednicom labinske Paritetne komisije i članicom Barbarom Kokot.

„Pripadnost i orijentaciju Europi, Labin je potvrdio bratimljenjem sa Općinom Manzanom  još  osamdesetih godina i tako postao prvi grad s kojim je tadašnja Skupština Općine potpisala bratimljenje.  Danas Grad Labin njeguje prijateljske odnose s gradovima u Sloveniji, Poljskoj, Mađarskoj, Francuskoj i Bosni i Hercegovini, no veze s Manzanom  su mnogo dublje i duže“, izjavio je u subotu gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić u susretu sa Pierom  Furlaniem, gradonačelnikom Manzana.