Pretraživanje

Dokumentarni film "Twinning towns Labin and Baja" prikazan u Malom kazalištu Labin

Ponedjeljak, 20. Kolovoza 2012. - 6:45

U prostorijama Malog kazališta – Circolo Labin u cetvrtak je uprilicena projekcija dokumentarnog filma „Twinning towns Labin and Baja“. Dokumentarni film, kojeg je režirao Goran Nacinovic iz labinskog „Level 52“, prikazuje boravak grupe od oko 100-tinjak Labinjana u madarskom gradu  Baja i predstavljanje Grada Labina gastronomskom, kulturnom, turistickom i gospodarskom ponudom u vrijeme trajanja Fišijade, najvece manifestacije u Baji ali i najvece Fišijade u Madarskoj i šire. Svake se godine Fišijada održava druge subote u mjesecu srpnju kada Baja postaje svjetsko središte fiš paprikaša. Fiš paprikaš za madare uska je poveznica s korijenima i dio njihove kulture, ali ne samo za njih vec i za madarske Hrvate. Stoga je na festivalu bio velik broj hrvatskih kotlova, u kojima su se pripremala jela s hrvatskom ribom na hrvatski nacin. Posjeta je organizirana u sklopu projekta odobrenog od strane Europske komisije u okviru programa „Europa za gradane“, Mjera 1.1. Sastanci gradana bratimljenih gradova.

Ideja posjete Baji proizašla je krajem 2011. godine, a tokom posjete delegacije iz Baje Labinu, tokom koje su održani radni sastanci na kojima je definiran program rada prijateljskih gradova za 2012. godinu. Grad Labin tom je prilikom iskazao interes za sudjelovanje na Fišijadi u srpnju 2012., i predstavljanje svoga grada ne samo gastronomskom vec i kulturnom, turistickom i gospodarskom ponudom, buduci da upravo ove godine obilježavamo 10. jubilarnu godinu suradnje. Vec je na tom radnom sastanku proizašla ideja pripreme i kandidiranja zajednickog projekta bratimljenih gradova Labina i Baje prema fondovima Europske unije. U vjeri da ce Europa prepoznati kontinuirane aktivnosti i suradnju prijateljskih gradova, u veljaci 2012. godine kandidiran je projekt pod nazivom «Twinning towns Labin and Baja», koji je nekoliko mjeseci kasnije i odobren. Prvenstvena želja projekta bila je zbližiti gradane dviju zemalja, razmijeniti znanje i iskustvo u radu sa madarskim prijateljima, a ujedno predstaviti Labin u jednom reprezentativnom izdanju.

 P8160192

Gradonacelnik Grada Labina Tulio Demetlika prisjetio se 2002. godine kada su Labin i Baja zapoceli suradnju, a koja je formalizirana 2005. godine potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu i suradnji. Zahvalio se gradonacelniku Baje, Róbertu Szigó na gostoprimstvu u vrijeme boravka u Baji i naglasio da je ova manifestacija još više doprinijela unapredenju odnosa suradnje i prijateljstva naših gradova u vjeri da ce se nastaviti i dalje na nekim buducim projektima.

Róbert Szigó, gradonacelnik Baje u svome obracanju naglasio je da je, ovogodišnja, 17. po redu fišijada ponovno okupila mnogobrojne posjetitelje ne samo iz naše regije i države, vec i šire. U 1600 kotlica na Glavnom trgu u centru Baje i na Petofi otoku pripremao se poznati bajski fiš. Gradonacelnik Baje ujedno je i predstavnik u Madarskom parlamentu i svojim se glasom izjasnio za pomoc i potporu Republici Hrvatskoj pri stupanju u Europsku uniju. Njegova je želja da Grad Baja bude dobar partner u cilju jacanja dobrosusjedskih i prijateljskih veza naših zemalja. Izrazio je osobito zadovoljstvo i zahvalio svim sudionicima, svim Labinjanima što su uvelicali i uljepšali bajsku manifestaciju u nadi da su se lijepo proveli  i da ce se naši susreti nastaviti i u buduce na dobrobit svih nas.

Projekciju je otvorila mlada pijanistica Nikol Vidak, autorskom skladbom pod nazivom „Cežnja“, dok je u drugom dijelu programa nastupio trio Osnovne glazbene škole „Matko Brajša Rašan“ u sastavu Toni Kranjac, Adriana Miletic i Roberto Diminic izvevši dvije skladbe, madarsku narodnu „Dat cu sve“ i hrvatsku narodnu „Pašcanska polka“. Nakon projekcije ucenici Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ Rafaela Blažina i Paolo Derosi na mehu te Viliam Vojic i Dalen Nacinovic na sopelama sve prisutne poveli su do Art-gastro Galerije Negri na prigodan domjenak i zajednicko druženje.