Pretraživanje

DKC Lamparna: Online konferencija o javno-civilnom partnerstvu i participativnom upravljanju kulturnim i društvenim centrima

Utorak, 26. Svibnja 2020. - 0:00

Labin Art Express XXI 27. i 28. svibnja organizira međunarodnu, dvodnevnu online konferenciju na temu razvoja i budućnosti te participativnog upravljanja društvenim i kulturnim centrima. 

Na europskoj se razini u kulturnim djelatnostima sve više raspravlja o nužnosti dijaloga i partnerstva između javnog, civilnog i privatnog sektora, kako bi se osigurao uravnoteženi kulturni razvoj.  Policentrični kulturni razvoj te naglasak na regionalnu i lokalnu razinu kulturne politike proizišli su iz načela supsidijarnosti kulturne politike, demokratskih vrijednosti otvorenosti i različitosti, kao i iz potrebe da lokalne zajednice čuvaju i razvijaju kulturne vrijednosti manjina i raznih subkultura, koje nije prepoznala dominantna institucionalizirana kultura. Razmišljajući, analizirajući i raspravljajući o novim modelima upravljanja u kulturi kao posljedicama, tj. evolucijskim koracima u razvoju kulturne politike i odgovorima na krizu demokracije i društva, nemoguće je izbjeći pitanje decentralizacije i lokalnog kulturnog razvoja, koji postaju nezaobilazni dio rasprave o participativnom upravljanju kulturom. Razvoj suvremenih gradova karakterizira uloga kulture koja je uzrokovala promjene u procesima kreiranja i prilagođavanja javnih politika - od urbanog planiranja te ekonomskih i obrazovnih politika do kulturne politike.

Participativno upravljanje u kulturi također je povezano s uvjetima kulturnog sudjelovanja i kulturne sposobnosti. Ovi termini dovode do pitanja: koja nam je kultura potrebna; uspostavljanje kontakata s ljudima i suradnja s njima;  dostupnost što većem broju ljudi? Imaju li svi materijalnu slobodu stvaranja inačica kulture? Kakva je uloga kulturnih i društvenih centara u izgradnji lokalnih zajednica i njihovom uključivanju u sudjelovanje, ali i u ko-kreiranju kulturnih aktivnosti?

Dva panela i jedna radionica te prezentacije biti će otvorene za javnost. Svi zainteresirani pozvani su da se uključe u diskusiju putem ZOOM platforme ili mogu pratiti live feed koji će biti dostupan na fb stranici eventa i DKC-a Lamparna.

DKC Lamparna: https://web.facebook.com/DKCLamparna/

EVENT: https://web.facebook.com/events/854075428427599/

 

Srijeda, 27. svibnja 2020. / 11 - 13h

Panel: "Sudjelovanje u kulturnim i društvenim centrima u Europi"

Moderator: Vedran Stanić

Na panelu će govornici predstaviti različite modele upravljanja u kulturnim i društvenim centrima u EU. Na koji način kulturni i društveni centri doprinose razvoju gradova i urbanih politika? Raspravljat ćemo o prednostima i nedostacima različitih pristupa za uspostavljanje participativnih modela upravljanja (odozdo prema dolje ili odozdo prema gore), a pokušati ćemo otkriti i predispozicije koje centri moraju imati za razvoj takvih modela (npr. akteri koji moraju biti uključeni). Kako različita okolina utječe na razvoj različitih modela upravljanja? Unaprjeđuju li participativni modeli upravljanja održivosti centara? Koji su izazovi u upravljanju kulturnim i društvenim centrima? Koje su odgovornosti centara prema zajednici?

*
https://zoom.us/j/95602401212
Meeting ID: 956 0240 1212

*
Govornici:

Francesco Campagnary, istraživač, Universita IUAV di Venezia

Frido Hinde, UFA Fabrik, Berlin, Njemačka

Šymon Kliman, Nova Čvernovka, Bratislava, Slovačka

Aleksandar Popović, Kulturni centar Magacin, Beograd, Srbija

 

Četvrtak, 28. svibnja 2020. / 10-12h

Panel: Doprinos zajednice i utjecaj modela participativnog upravljanja u kulturnim / društvenim centrima

Voditeljica: Irena Boljunčić Gracin

Na panel diskusiji govornici će ispitati odnos kulture i lokalnih zajednica s ciljem stvaranja odgovornih zajednica koje su solidarne jedna s drugom podržavajući bolju kvalitetu života zajednice. Možemo li međusobno dijeliti kulturu? Ako da, na koji način? Razvija li to nova područja suradnje i stvaranja koja su otvorena za javnost? Kako možemo uspostaviti publiku koja aktivno sudjeluje u stvaranju umjetnosti, kao i u novim modelima upravljanja i javnim politikama? Da li nam popularizacija digitalnih medija i lako dostupni digitalni alati daju nove mogućnosti za vrijeme i prostore u kojima stvaramo, i kako zajednica utječe na kreativnost umjetnika u njihovom stvaralačkom procesu? Kako praksa dijeljenja može poboljšati rad, odnose i održivost u kulturnim centrima? Ima li sudjelovanje u kreativnim i kulturnim aktivnostima znatan utjecaj na kvalitetu života pojedinca, pridonoseći općem blagostanju i poboljšavajući osjećaj pripadnosti u društvu?

*
https://zoom.us/j/92201987861
Meeting ID: 922 0198 7861

*
Govornici:

Michele Bee, Manifatture Knos, Lecce, Italija

Luka Piškorić, Poligon, Ljubljana, Slovenija

Christian Juul Wendell, Institut for (X), Aarhus, Danska

Steve Rimmer, The Ticket Bank, Sheffield, Engleska

 

Četvrtak, 28. svibnja 2020. / 13-15h

Prezentacija i radionica: Inovacija poslovnog modela za kulturne i društvene centre

Voditelj: Jose Rodrigues - Trans Europe Halles (TEH)

Svaka organizacija, pa i ona koja djeluje u kulturnom sektoru, ima poslovni model.  Razumijevanjem vlastitog poslovnog modela, vaše organizacije postaju održivije. U ovoj  90-minutnoj radionici naučiti ćete što je poslovni model i kako koristiti nekoliko jednostavnih, ali moćnih alata za vizualizaciju poslovnog modela vaše organizacije i pokretanje inovacijskog procesa.

*

https://zoom.us/j/95127934961
Meeting ID: 951 2793 4961

*

Konferenciju organizira Labin Art Express XXI u sklopu projekta Društveno-kulturni Centar Lamparna.

 

Organizacija konferencije je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.